αιφνίδιο θάνατο στους νέους: τα καρδιακά προβλήματα συχνά κατηγορούνται

Ο αιφνίδιος θάνατος στους νέους είναι σπάνιος, αλλά όσοι βρίσκονται σε κίνδυνο μπορούν να λάβουν προφυλάξεις. Μάθετε περισσότερα σχετικά με τους παράγοντες κινδύνου, τις αιτίες και τις θεραπείες.

Ο αιφνίδιος θάνατος σε άτομα κάτω των 35 ετών, συχνά λόγω κρυφών καρδιακών ανωμαλιών ή παραβλεπόμενων ανωμαλιών της καρδιάς, είναι σπάνια. Όταν εμφανίζονται αυτοί οι αιφνίδιοι θάνατοι, είναι συχνά κατά τη διάρκεια της σωματικής δραστηριότητας, όπως η συμμετοχή σε ένα αθλητικό γεγονός.

Εκατομμύρια πρωτοβάθμιας, γυμνασίου και κολέγου αθλητές ανταγωνίζονται κάθε χρόνο χωρίς περιστατικό. Ευτυχώς, εάν εσείς ή το παιδί σας κινδυνεύετε από αιφνίδιο θάνατο, υπάρχουν δοκιμασίες διαλογής για καρδιακά ελαττώματα και προφυλάξεις που μπορείτε να πάρετε.

Σχεδόν 360.000 αιφνίδιες καρδιακές ανακοπές σημειώνονται εκτός των νοσοκομείων κάθε χρόνο μόνο στις Ηνωμένες Πολιτείες. Από τις αιφνίδιες καρδιακές ανακοπές, πολύ λίγοι εμφανίζονται στους νέους και μόνο μερικοί από αυτούς τους νέους πεθαίνουν από αιφνίδια καρδιακή ανακοπή. Οι περισσότεροι θάνατοι λόγω αιφνίδιας καρδιακής ανακοπής είναι σε ηλικιωμένους ενήλικες.

Οι αιτίες του αιφνίδιου καρδιακού θανάτου στους νέους ποικίλλουν. Περίπου τα δύο τρίτα του χρόνου, ο θάνατος οφείλεται σε καρδιακή ανωμαλία.

Πόσο συχνός είναι ο αιφνίδιος καρδιακός θάνατος στους νέους;

Τι μπορεί να προκαλέσει αιφνίδιο καρδιακό θάνατο στους νέους;

Για διάφορους λόγους, κάτι κάνει την καρδιά να ξεπεράσει τον έλεγχο. Αυτός ο μη φυσιολογικός καρδιακός ρυθμός είναι γνωστός ως κοιλιακή μαρμαρυγή.

Υπάρχουν ορισμένες συγκεκριμένες αιτίες αιφνίδιου καρδιακού θανάτου στους νέους

Υπάρχουν συμπτώματα ή κόκκινες σημαίες γονείς, προπονητές και άλλοι θα πρέπει να είναι επιφυλακτικοί για το σήμα αυτό ένα νέο άτομο είναι σε υψηλό κίνδυνο να ξαφνικός καρδιακός θάνατος;

Υπερτροφική καρδιομυοπάθεια (HCM). Αυτή είναι μια ασθένεια στην οποία ο καρδιακός μυς (μυοκάρδιο) γίνεται αφύσικα παχύς, καθιστώντας πιο δύσκολο για την καρδιά να αντλεί αίμα.

Η υπερτροφική μυοκαρδιοπάθεια, ενώ συνήθως δεν είναι θανατηφόρος στους περισσότερους ανθρώπους, είναι η πιο κοινή αιτία καρδιακού αιφνίδιου θανάτου σε άτομα κάτω των 30 ετών. Είναι η πιο συνηθισμένη αιτία ξαφνικού θανάτου στους αθλητές. Η HCM συχνά δεν έχει εντοπιστεί.

Σύνδρομο μακρού QT. Το σύνδρομο του μακρού QT είναι μια κληρονομική διαταραχή του καρδιακού ρυθμού που μπορεί να προκαλέσει γρήγορους, χαοτικούς καρδιακούς παλμούς. Οι γρήγοροι καρδιακοί παλμοί, που προκαλούνται από αλλαγές στο τμήμα της καρδιάς σας που την προκαλούν να χτυπήσουν, μπορεί να οδηγήσουν σε λιποθυμία. Αυτοί οι ακανόνιστοι καρδιακοί παλμοί μπορεί να είναι απειλητικοί για τη ζωή.

Σε ορισμένες περιπτώσεις, ο ρυθμός της καρδιάς σας μπορεί να είναι τόσο ασταθής ώστε μπορεί να προκαλέσει αιφνίδιο θάνατο. Οι νέοι με σύνδρομο μακρού QT έχουν αυξημένο κίνδυνο αιφνίδιου θανάτου.

Άλλες αιτίες αιφνίδιου καρδιακού θανάτου στους νέους περιλαμβάνουν διαρθρωτικές ανωμαλίες της καρδιάς, όπως η μη αναγνωρισμένη συγγενή καρδιακή νόσο και ανωμαλίες του καρδιακού μυός.

Άλλες αιτίες περιλαμβάνουν φλεγμονή του καρδιακού μυός, η οποία μπορεί να προκληθεί από ιούς και άλλες ασθένειες. Εκτός από το σύνδρομο του μακρού QT, άλλες ανωμαλίες του ηλεκτρικού συστήματος της καρδιάς, όπως το σύνδρομο Brugada, μπορούν να προκαλέσουν αιφνίδιο θάνατο.

Μια άλλη σπάνια αιτία ξαφνικού καρδιακού θανάτου που μπορεί να συμβεί σε οποιονδήποτε, αν και συνήθως ακούγεται στους νέους που παίζουν σπορ, ονομάζεται comotio cordis. Εμφανίζεται ως αποτέλεσμα ενός αμβλύ πλήγμα στο στήθος, όπως το να χτυπηθεί από ένα μπέιζμπολ ή το hockey puck, ακριβώς την κατάλληλη στιγμή. Το χτύπημα στο στήθος μπορεί να προκαλέσει κοιλιακή μαρμαρυγή εάν το χτύπημα χτυπήσει ακριβώς σε λάθος χρόνο στον ηλεκτρικό κύκλο της καρδιάς.

Πολλές φορές αυτοί οι θάνατοι συμβαίνουν χωρίς προειδοποίηση, αλλά συμπεριλαμβάνονται τα συμπτώματα που πρέπει να προσέξουμε

Η δυσκολία στην αναπνοή ή ο θωρακικός πόνος μπορεί επίσης να είναι ένδειξη ότι κινδυνεύετε από αιφνίδιο καρδιακό θάνατο, αλλά αυτά δεν είναι κοινά και μπορεί να αποτελούν ένδειξη άλλων προβλημάτων υγείας στους νέους, όπως το άσθμα.

επισκεφθείτε το γιατρό σας