ασθένεια σαρκώματος μαλακών ιστών

Το σάρκωμα μαλακών ιστών είναι ένας τύπος καρκίνου που αρχίζει στους μαλακούς ιστούς του σώματός σας.

Οι μαλακοί ιστοί συνδέονται, υποστηρίζουν και περιβάλλουν άλλες δομές σώματος. Οι μαλακοί ιστοί περιλαμβάνουν μυς, λίπος, αιμοφόρα αγγεία, νεύρα, τένοντες και την επένδυση των αρθρώσεων σας.

Συμπτώματα

Υπάρχουν πολλοί τύποι σαρκώματος μαλακών μορίων. Ορισμένοι τύποι είναι πιο πιθανό να επηρεάσουν τα παιδιά, ενώ άλλοι επηρεάζουν κυρίως τους ενήλικες.

Ένα αξιοσημείωτο κομμάτι ή πρήξιμο. Πόνος, εάν ένας όγκος πιέζει τα νεύρα ή τους μυς

Σάρκωμα μαλακών ιστών μπορεί να εμφανιστεί οπουδήποτε στο σώμα σας, αλλά οι πιο συνηθισμένοι τύποι εμφανίζονται στην κοιλιακή χώρα και στα χέρια και τα πόδια.

Τα σαρκώματα μαλακών ιστών είναι καρκινικοί (κακοήθεις) όγκοι που προέρχονται από τους μαλακούς ιστούς του σώματός σας. Αυτή η εικόνα δείχνει ένα σάρκωμα μαλακών ιστών του μυς του μηρού λίγο πάνω από το γόνατο.

Ένα σάρκωμα μαλακών μορίων δεν μπορεί να προκαλέσει σημεία και συμπτώματα στα αρχικά στάδια του. Καθώς ο όγκος μεγαλώνει, μπορεί να προκαλέσει

Σαλκωμα μαλακών μερών κυψελίδων. Αγγειόσωμαμα; Καθαρό σάρκωμα κυττάρου. Dermatofibrosarcoma protuberans; Δεσμοπλαστικός όγκος μικρών κυτταρικών κυττάρων. Επιθήλιο αιμαγγειοενδοθηλίωμα. Επιθήλιο σάρκωμα; Εξωρενικός όγκος ραβδοειδούς. Φιλοσαρκωμα; Γαστρεντερικός στρωματικός όγκος. Αιμαγγειοσάρκωμα. Βρογχοσάρκωμα του βρέφους. Φλεγμονώδης μυοϊνοβλαστικός όγκος. Σάρκωμα Kaposi. Leiomyosarcoma; Λιποσάρκωμα. Λεμφαγγειοσάρκωμα. Κακόηθες ινώδες ιστιοκύτωμα. Κακοήθης όγκος περιβλήματος περιφερικού νεύρου. Myofibrosarcoma; Μυξοφιλοσάρκωμα; Νευροφιβροσάρκωμα. Περιφεριακός όγκος επιθηλιακού κυττάρου (PEComa). Ραβδομυοσάρκωμα; Συστηματικό σάρκωμα. Μη διαφοροποιημένα, μη ταξινομημένα σαρκώματα μαλακών μορίων

Κάντε ένα ραντεβού με το γιατρό σας εάν έχετε οποιαδήποτε επίμονα σημεία και συμπτώματα που σας ανησυχούν.

Κληρονομικά σύνδρομα. Ένας κίνδυνος για σάρκωμα μαλακών μορίων μπορεί να κληρονομείται από τους γονείς σας. Γενετικά σύνδρομα που αυξάνουν τον κίνδυνο σας περιλαμβάνουν κληρονομικό αμφιβληστροειδοβλάστωμα, σύνδρομο Li-Fraumeni, οικογενή αδενωματώδη πολυποδίαση, νευροϊνωμάτωση, σκλήρυνση των κονδύλων και σύνδρομο Werner. Χημική έκθεση. Η έκθεση σε συγκεκριμένες χημικές ουσίες, όπως τα ζιζανιοκτόνα, το αρσενικό και η διοξίνη, μπορεί να αυξήσουν τον κίνδυνο εμφάνισης σαρκωμάτων μαλακών μορίων. Έκθεση ακτινοβολίας. Προηγούμενη θεραπεία ακτινοβολίας για άλλους καρκίνους μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο για σάρκωμα μαλακών μορίων.

Αιτίες

Στις περισσότερες περιπτώσεις, δεν είναι σαφές τι προκαλεί σάρκωμα μαλακών ιστών.

Γενικά, ο καρκίνος συμβαίνει όταν τα κύτταρα αναπτύσσουν σφάλματα (μεταλλάξεις) στο DNA τους. Τα λάθη κάνουν τα κύτταρα να αναπτυχθούν και να χωριστούν εκτός ελέγχου. Τα συσσωρευμένα μη φυσιολογικά κύτταρα σχηματίζουν έναν όγκο ο οποίος μπορεί να αναπτυχθεί για να εισβάλει στις κοντινές δομές και να εξαπλωθεί σε άλλα μέρη του σώματος.

Ο τύπος του κυττάρου που αναπτύσσει τη γενετική μετάλλαξη καθορίζει το είδος του σαρκώματος μαλακών ιστών που έχετε. Ορισμένοι τύποι σαρκώματος μαλακών μορίων περιλαμβάνουν

Παράγοντες που μπορεί να αυξήσουν τον κίνδυνο εμφάνισης σαρκώματος περιλαμβάνουν

Εάν ο οικογενειακός σας γιατρός υποψιαστεί ότι έχετε σάρκωμα μαλακών μορίων, πιθανόν να σας παραπέμψω σε έναν γιατρό καρκίνου (ογκολόγο) ο οποίος ειδικεύεται σε σαρκώματα. Το σάρκωμα μαλακών ιστών είναι αρκετά σπάνιο και αντιμετωπίζεται καλύτερα από κάποιον που έχει εμπειρία με αυτό, συχνά σε ακαδημαϊκό ή εξειδικευμένο κέντρο καρκίνου.

Παράγοντες κινδύνου

Επειδή οι ραντεβού μπορεί να είναι σύντομες και συχνά υπάρχει αρκετό έδαφος για κάλυψη, είναι καλή ιδέα να φτάσετε καλά προετοιμασμένοι. Ακολουθούν μερικές πληροφορίες που θα σας βοηθήσουν να προετοιμαστείτε.

Σημειώστε τυχόν συμπτώματα που αντιμετωπίζετε, ακόμα κι αν φαίνονται άσχετα με τον λόγο που έχετε προγραμματίσει το ραντεβού. Καταχωρίστε όλα τα φάρμακα, τις βιταμίνες ή τα συμπληρώματα που λαμβάνετε ή έχετε πάρει πρόσφατα. Ζητήστε από ένα μέλος της οικογένειας ή έναν φίλο να έρθει μαζί σας. Μερικές φορές μπορεί να είναι δύσκολο να θυμηθείτε όλες τις πληροφορίες που σας παρέχονται κατά τη διάρκεια ενός ραντεβού. Κάποιος που σας συνοδεύει μπορεί να θυμάται κάτι που χάσατε ή ξέχατε. Γράψτε μια λίστα με ερωτήσεις για να ρωτήσετε το γιατρό σας.

Προετοιμασία για το ραντεβού σας

Ο χρόνος σας με τον γιατρό σας είναι περιορισμένος, οπότε η προετοιμασία μιας λίστας ερωτήσεων μπορεί να σας βοηθήσει να αξιοποιήσετε στο έπακρο το χρόνο σας μαζί. Καταχωρίστε τις ερωτήσεις σας από τις πιο σημαντικές έως τις λιγότερο σημαντικές σε περίπτωση που λήξει ο χρόνος. Για ένα σάρκωμα μαλακών μορίων, μερικές βασικές ερωτήσεις για να ζητήσετε από το γιατρό σας να συμπεριλάβετε

Έχω καρκίνο; Υπάρχουν άλλες πιθανές αιτίες για τα συμπτώματά μου; Τι είδους δοκιμές χρειάζομαι για να επιβεβαιώσω τη διάγνωση; Οι εξετάσεις αυτές απαιτούν ιδιαίτερη προετοιμασία; Τι είδους σάρκωμα έχω ;; Ποια είναι η κατάσταση; Ποιες θεραπείες είναι διαθέσιμες και ποιες συνιστώ ;; Μπορεί να αφαιρεθεί ο καρκίνος; Τι είδους παρενέργειες μπορώ να περιμένω από τη θεραπεία; Υπάρχουν εναλλακτικές λύσεις στην πρωταρχική προσέγγιση που προτείνετε ;; Έχω άλλους υγειονομικούς όρους. Πώς μπορώ να διαχειριστώ καλύτερα αυτές τις συνθήκες μαζί; Υπάρχουν κάποιοι περιορισμοί στη διατροφή ή δραστηριότητα που πρέπει να ακολουθήσω ;; Ποια είναι η πρόγνωση μου; Υπάρχουν φυλλάδια ή άλλο έντυπο υλικό που μπορώ να πάρω μαζί μου; Τι ιστοσελίδες συστήνετε; Πρέπει να λάβω πρόσθετες θεραπείες όπως χημειοθεραπεία ή ακτινοθεραπεία είτε πριν είτε μετά από μια πράξη; Είναι ο χειρουργός που συστήνετε να έχει εμπειρία σε αυτόν τον συγκεκριμένο τύπο καρκίνου;

Ο γιατρός σας πιθανόν να σας ζητήσει μια σειρά ερωτήσεων. Εάν είστε έτοιμοι να απαντήσετε σε αυτές, ίσως χρειαστεί χρόνος για να καλύψετε άλλα σημεία που θέλετε να συζητήσετε. Ο γιατρός σας μπορεί να σας ρωτήσει

Πότε παρατηρήσατε πρώτα τα σημάδια και τα συμπτώματά σας; Βιώνετε πόνο; Μήπως κάτι φαίνεται να βελτιώνει τα συμπτώματά σας; Τι, αν μη τι άλλο, φαίνεται να επιδεινώνει τα συμπτώματά σας; Έχετε κάποιο οικογενειακό ιστορικό καρκίνου; Εάν ναι, ξέρετε ποιο είδος καρκίνου;

Δοκιμές και διάγνωση

Οι δοκιμές και οι διαδικασίες που χρησιμοποιούνται για τη διάγνωση του σαρκώματος μαλακών μορίων περιλαμβάνουν

Αφαίρεση δείγματος ιστού για δοκιμή. Ο γιατρός σας μπορεί να κάνει μια διαδικασία βιοψίας για να αφαιρέσει ένα δείγμα του υποψιασμένου σαρκώματος για δοκιμή σε ένα εργαστήριο. Για να αφαιρέσετε το δείγμα, ο γιατρός σας μπορεί να χρησιμοποιήσει μια μακριά, λεπτή βελόνα. Μερικές φορές ένα δείγμα βιοψίας αφαιρείται κατά τη διάρκεια της χειρουργικής επέμβασης.

Δοκιμές απεικόνισης. Οι εξετάσεις απεικόνισης, όπως οι ακτίνες Χ, οι ηλεκτρονικές τομογραφίες (CT), η μαγνητική τομογραφία (MRI) και η τομογραφία εκπομπής ποζιτρονίων (PET), μπορούν να χρησιμοποιηθούν για την εκτίμηση της περιοχής ενδιαφέροντος. Αφαίρεση δείγματος ιστού για δοκιμή. Ο γιατρός σας μπορεί να κάνει μια διαδικασία βιοψίας για να αφαιρέσει ένα δείγμα του υποψιασμένου σαρκώματος για δοκιμή σε ένα εργαστήριο. Για να αφαιρέσετε το δείγμα, ο γιατρός σας μπορεί να χρησιμοποιήσει μια μακριά, λεπτή βελόνα. Μερικές φορές ένα δείγμα βιοψίας αφαιρείται κατά τη διάρκεια της χειρουργικής επέμβασης. Εάν υπάρχει υπόνοια για σάρκωμα μαλακών μορίων, συχνά είναι καλύτερο να αναζητήσετε φροντίδα σε ιατρικό κέντρο που βλέπει πολλά άτομα με αυτό τον τύπο καρκίνου. Οι έμπειροι γιατροί θα επιλέξουν την καλύτερη τεχνική βιοψίας για να εξασφαλίσουν την κατάλληλη χειρουργική θεραπεία και προγραμματισμό. Στο εργαστήριο, ένας γιατρός εκπαιδευμένος στην ανάλυση ιστών του σώματος (παθολόγος) εξετάζει το δείγμα ιστού για σημάδια καρκίνου. Ο παθολόγος αναλύει επίσης το δείγμα για να κατανοήσει τον τύπο του καρκίνου και να καθορίσει εάν ο καρκίνος είναι επιθετικός.

Εάν υπάρχει υπόνοια για σάρκωμα μαλακών μορίων, συχνά είναι καλύτερο να αναζητήσετε φροντίδα σε ιατρικό κέντρο που βλέπει πολλά άτομα με αυτό τον τύπο καρκίνου. Οι έμπειροι γιατροί θα επιλέξουν την καλύτερη τεχνική βιοψίας για να εξασφαλίσουν την κατάλληλη χειρουργική θεραπεία και προγραμματισμό.

Imatinib (Gleevec); Sunitinib (Sutent); Regorafenib (Stigvara); Pazopanib (Votrient)

Στο εργαστήριο, ένας γιατρός εκπαιδευμένος στην ανάλυση ιστών του σώματος (παθολόγος) εξετάζει το δείγμα ιστού για σημάδια καρκίνου. Ο παθολόγος αναλύει επίσης το δείγμα για να κατανοήσει τον τύπο του καρκίνου και να καθορίσει εάν ο καρκίνος είναι επιθετικός.

Οι επιλογές θεραπείας σας για σάρκωμα μαλακών μορίων θα εξαρτηθούν από το μέγεθος, τον τύπο και την τοποθεσία του όγκου σας.

Μάθετε αρκετά για το σάρκωμα για να λάβετε αποφάσεις σχετικά με τη φροντίδα σας. Ρωτήστε το γιατρό σας για το σάρκωμα του μαλακού ιστού σας, συμπεριλαμβανομένων των επιλογών θεραπείας σας και, αν θέλετε, της πρόγνωσής σας. Καθώς μαθαίνετε περισσότερα για το σάρκωμα μαλακών μορίων, μπορεί να είστε πιο σίγουροι για τη λήψη αποφάσεων για τη θεραπεία. Κρατήστε τους φίλους και την οικογένειά σας κοντά. Η διατήρηση ισχυρών στενών σχέσεων θα σας βοηθήσει να αντιμετωπίσετε το σάρκωμα μαλακών ιστών σας. Οι φίλοι και η οικογένεια μπορούν να σας παρέχουν την πρακτική υποστήριξη που χρειάζεστε, όπως η φροντίδα του σπιτιού σας εάν βρίσκεστε στο νοσοκομείο. Και μπορούν να χρησιμεύσουν ως συναισθηματική υποστήριξη όταν αισθάνεστε συγκλονισμένοι από τον καρκίνο. Βρείτε κάποιον που να μιλήσει. Βρείτε έναν καλό ακροατή που είναι πρόθυμος να σας ακούσει να μιλάτε για τις ελπίδες και τους φόβους σας. Αυτό μπορεί να είναι φίλος ή μέλος της οικογένειας. Η ανησυχία και η κατανόηση ενός συμβούλου, ιατρικού κοινωνικού λειτουργού, μέλους κληρικού ή ομάδας υποστήριξης του καρκίνου μπορεί επίσης να είναι χρήσιμες. Ρωτήστε το γιατρό σας σχετικά με ομάδες υποστήριξης στην περιοχή σας. Ή ελέγξτε τον τηλεφωνικό σας κατάλογο, τη βιβλιοθήκη ή μια οργάνωση καρκίνου, όπως το Εθνικό Ινστιτούτο Καρκίνου ή την Αμερικανική Εταιρεία Καρκίνου.

Θεραπείες και φάρμακα

Η χειρουργική επέμβαση είναι μια κοινή θεραπεία για το σάρκωμα μαλακών μορίων. Η χειρουργική επέμβαση περιλαμβάνει γενικά την αφαίρεση του καρκίνου και κάποιου υγρού ιστού που το περιβάλλει.

Όταν το σάρκωμα μαλακών μορίων επηρεάζει τους βραχίονες και τα πόδια, μπορεί να χρειαστεί να ακρωτηριαστεί ο πληγέντος βραχίονας ή πόδι. Οι γιατροί προσπαθούν να αποφύγουν τον ακρωτηριασμό. Μια επιλογή για να επιτευχθεί αυτό μπορεί να είναι η χρήση χημειοθεραπείας και ακτινοβολίας για τη συρρίκνωση του όγκου πριν από τη χειρουργική επέμβαση, γεγονός που αυξάνει την πιθανότητα ότι ένας ακρωτηριασμός δεν θα είναι απαραίτητος.

Όταν το σάρκωμα μαλακών ιστών εξαπλώνεται σε άλλη περιοχή του σώματος, μπορεί να είναι δυνατή και η απομάκρυνση του άλλου όγκου με χειρουργική επέμβαση.

Αντιμετώπιση και υποστήριξη

Η ακτινοθεραπεία περιλαμβάνει τη θεραπεία καρκίνου με υψηλής ενέργειας δέσμες ενέργειας, όπως ακτίνες Χ ή πρωτόνια.

Ο γιατρός σας μπορεί να προτείνει τη χρήση ακτινοθεραπείας πριν από τη χειρουργική επέμβαση για να συρρικνωθεί ένας όγκος ώστε να διευκολυνθεί η απομάκρυνση με χειρουργείο Ακτινοβολία χρησιμοποιείται επίσης μετά από χειρουργική επέμβαση για να σκοτώσει οποιαδήποτε καρκινικά κύτταρα που παραμένουν.

Μάθετε περισσότερα για το σάρκωμα μαλακών ιστών

Η χημειοθεραπεία και η ακτινοβολία μπορούν να συνδυαστούν.

Περισσότερα Σαρκώματα μαλακών ιστών

Η χημειοθεραπεία είναι μια φαρμακευτική αγωγή που χρησιμοποιεί χημικές ουσίες για να σκοτώσει τα καρκινικά κύτταρα. Η χημειοθεραπεία μπορεί να χορηγηθεί με χάπι, μέσω φλέβας (ενδοφλεβίως), ή και οι δύο μέθοδοι μπορούν να χρησιμοποιηθούν.

Ορισμένες μορφές σαρκώματος μαλακών μορίων ανταποκρίνονται καλύτερα στη χημειοθεραπεία σε σχέση με άλλες. Για παράδειγμα, η χημειοθεραπεία χρησιμοποιείται συχνά για τη θεραπεία του ραβδομυοσάρκωμα.

Τα στοχοθετημένα φάρμακα δεσμεύουν συγκεκριμένα μη φυσιολογικά σήματα που υπάρχουν σε κύτταρα σαρκώματος που τους επιτρέπουν να αναπτυχθούν.

Στοχευμένα φάρμακα που χρησιμοποιούνται για τη θεραπεία ενός τύπου σαρκώματος που ονομάζεται γαστρεντερικός στρωματικός όγκος περιλαμβάνουν

Πολλά νέα στοχευμένα φάρμακα μελετώνται.

Η διάγνωση του καρκίνου μπορεί να είναι συντριπτική. Με το πέρασμα του χρόνου θα βρείτε τρόπους αντιμετώπισης της δυσφορίας και της αβεβαιότητας του καρκίνου. Μέχρι τότε, μπορεί να διαπιστώσετε ότι βοηθάει

Βρείτε κάποιον που να μιλήσει. Βρείτε έναν καλό ακροατή που είναι πρόθυμος να σας ακούσει να μιλάτε για τις ελπίδες και τους φόβους σας. Αυτό μπορεί να είναι φίλος ή μέλος της οικογένειας. Η ανησυχία και η κατανόηση ενός συμβούλου, ιατρικού κοινωνικού λειτουργού, μέλους κληρικού ή ομάδας υποστήριξης του καρκίνου μπορεί επίσης να είναι χρήσιμη.

Ρωτήστε το γιατρό σας σχετικά με ομάδες υποστήριξης στην περιοχή σας. Ή ελέγξτε τον τηλεφωνικό σας κατάλογο, τη βιβλιοθήκη ή μια οργάνωση καρκίνου, όπως το Εθνικό Ινστιτούτο Καρκίνου ή την Αμερικανική Εταιρεία Καρκίνου.

Συμπτώματα και θεραπεία για

1

 1

),