δοκιμές σπιρομέτρησης για copd – επισκόπηση θεμάτων

Η σπιρομετρία είναι η καλύτερη δοκιμή για την αξιολόγηση της λειτουργίας των πνευμόνων. Συχνά χρησιμοποιείται για την αξιολόγηση ενός ατόμου που έχει χρόνια παραγωγή βήχα και πτύελα (βλέννα) και ιστορικό παραγόντων κινδύνου για χρόνια αποφρακτική πνευμονοπάθεια (COPD), ακόμη και αν δεν υπάρχει αναπνευστική δυσχέρεια. Χρησιμοποιείται επίσης για να διαπιστώσετε αν μια συγκεκριμένη θεραπεία έχει βελτιώσει τη λειτουργία των πνευμόνων ή εάν επιδεινώνεται η πνευμονική νόσο.

Τα άτομα που πάσχουν από χρόνια αποφρακτική πνευμονοπάθεια (COPD) ή άλλες πνευμονικές παθήσεις παίρνουν συχνά τα φάρμακά τους χρησιμοποιώντας συσκευές που ονομάζονται συσκευές εισπνοής μετρημένων δόσεων (MDI) ή εισπνευστήρες ξηρής σκόνης (DPI).

Αυτό θα πρέπει να επαναλαμβάνεται αρκετές φορές κατά τη διάρκεια της επίσκεψης για να εξασφαλιστούν ακριβή αποτελέσματα.

Αυτή η δοκιμή μετρά τη ροή και την ποσότητα αέρα όταν εισπνέετε και εξάγετε τόσο βαθιά και δυνατά όσο μπορείτε. Για τα άτομα με ΧΑΠ, η δοκιμή χωρίζεται σε

Οι κανονικές τιμές για κάθε μία από τις μετρήσεις εξαρτώνται από την ηλικία, το ύψος, το φύλο και τη φυλή σας. Αυτό είναι γνωστό ως η προβλεπόμενη τιμή. Τα άτομα με ΧΑΠ έχουν συνήθως μείωση του FEV1 και μπορεί επίσης να έχουν μείωση στη FVC. Μείωση της αναλογίας του FEV1 προς τα σημεία FVC στην απόφραξη των αεραγωγών, συμπεριλαμβανομένης της ΧΑΠ και του άσθματος.

Αυτές οι μετρήσεις βοηθούν τον γιατρό σας να διαγνώσει τη ΧΑΠ και να ανακαλύψει τη σοβαρότητα της νόσου.

Ένας σωλήνας συνδέεται με το σπιρόμετρο. Βάζετε το στόμα σας στο σωλήνα και παίρνετε τη βαθύτερη δυνατή αναπνοή. Έπειτα φυσάτε τόσο σκληρά και όσο το δυνατόν γρηγορότερα.

Αναγκαστικός εκπνεόμενος όγκος σε 1 δευτερόλεπτο (FEV1), η ποσότητα του αέρα εκπνέει όσο πιο δυνατά γίνεται το 1 δευτερόλεπτο. Η τιμή FEV1 μπορεί να βοηθήσει τον γιατρό σας να εκτιμήσει τη σοβαρότητα της ΧΑΠ. Η αναγκαστική ζωτική χωρητικότητα (FVC), η ποσότητα του αέρα που μπορεί να εκπνέει με δύναμη μετά από μια βαθιά αναπνοή.