η περιγραφή του sunitinib (από του στόματος οδού) και τα εμπορικά σήματα

Το sunitinib ανήκει στην ομάδα των φαρμάκων που είναι γνωστά ως αντινεοπλαστικά φάρμακα. Χρησιμοποιείται για τη θεραπεία ενός γαστρεντερικού στρωματικού όγκου (GIST), αφού ένα φάρμακο που ονομάζεται imatinib δεν λειτούργησε πολύ καλά. Μπορεί επίσης να χρησιμοποιηθεί όταν οι ασθενείς δεν είναι σε θέση να λάβουν imatinib. Το GIST είναι μια ομάδα καρκινικών κυττάρων που αρχίζουν να αναπτύσσονται στον τοίχο του στομάχου, των εντέρων ή του ορθού. Το sunitinib χρησιμοποιείται επίσης για τη θεραπεία προχωρημένου καρκίνου του νεφρού (σταδιακά).

Το sunitinib χρησιμοποιείται επίσης για τη θεραπεία ενός τύπου παγκρεατικού καρκίνου που ονομάζεται παγκρεατικός νευροενδοκρινικός όγκος (pNET), ο οποίος δεν μπορεί να απομακρυνθεί χειρουργικά και είναι τοπικά προχωρημένος ή μεταστατικός (ο καρκίνος που έχει εξαπλωθεί).

Το sunitinib παρεμποδίζει την ανάπτυξη καρκινικών κυττάρων, τα οποία τελικά καταστρέφονται. Δεδομένου ότι η ανάπτυξη φυσιολογικών κυττάρων του σώματος μπορεί επίσης να επηρεαστεί από το sunitinib, θα εμφανιστούν και άλλα αποτελέσματα. Ορισμένα από αυτά μπορεί να είναι σοβαρά και πρέπει να αναφέρονται στον γιατρό σας. Άλλα αποτελέσματα, όπως η απώλεια μαλλιών, μπορεί να μην είναι σοβαρά, αλλά μπορεί να προκαλέσουν ανησυχία. Κάποιες επιδράσεις μπορεί να μην εμφανιστούν για μήνες ή χρόνια μετά τη χρήση του φαρμάκου.

Πριν ξεκινήσετε τη θεραπεία με sunitinib, εσείς και ο γιατρός σας θα πρέπει να μιλήσετε για τα οφέλη που θα κάνει αυτό το φάρμακο καθώς και για τους κινδύνους από τη χρήση του.

Αυτό το φάρμακο είναι διαθέσιμο μόνο με τη συνταγή του γιατρού σας.

Αυτό το προϊόν διατίθεται στις ακόλουθες μορφές δοσολογίας

Όταν αποφασίζετε να χρησιμοποιήσετε ένα φάρμακο, οι κίνδυνοι λήψης του φαρμάκου πρέπει να σταθμίζονται έναντι του καλού που θα κάνει. Αυτή είναι μια απόφαση που εσείς και ο γιατρός σας θα κάνετε. Για αυτό το φάρμακο πρέπει να λαμβάνονται υπόψη τα ακόλουθα

Κάψουλα

Ενημερώστε το γιατρό σας εάν είχατε ποτέ ασυνήθιστη ή αλλεργική αντίδραση σε αυτό το φάρμακο ή σε άλλα φάρμακα. Επίσης, ενημερώστε τον γιατρό σας εάν έχετε άλλα είδη αλλεργιών, όπως για τρόφιμα, βαφές, συντηρητικά ή ζώα. Για τα μη συνταγογραφούμενα προϊόντα, διαβάστε προσεκτικά την ετικέτα ή τα συστατικά της συσκευασίας.

Αλλεργίες

Δεν έχουν διεξαχθεί κατάλληλες μελέτες σχετικά με τη σχέση ηλικίας με τις επιδράσεις του sunitinib στον παιδιατρικό πληθυσμό. Η ασφάλεια και η αποτελεσματικότητα δεν έχουν τεκμηριωθεί.

Παιδιατρικός

Οι κατάλληλες μελέτες που έχουν διεξαχθεί μέχρι σήμερα δεν κατέδειξαν γηριατρικά ειδικά προβλήματα που θα περιόριζαν τη χρησιμότητα του sunitinib στους ηλικιωμένους.

Γηριατρική

Δεν υπάρχουν επαρκείς μελέτες στις γυναίκες για τον προσδιορισμό του κινδύνου για βρέφη κατά τη χρήση αυτού του φαρμάκου κατά τη διάρκεια του θηλασμού. Ζυγίστε τα δυνητικά οφέλη από τους πιθανούς κινδύνους πριν πάρετε αυτό το φάρμακο ενώ θηλάζετε.

Παρόλο που ορισμένα φάρμακα δεν πρέπει να χρησιμοποιούνται καθόλου μαζί, σε άλλες περιπτώσεις μπορούν να χρησιμοποιηθούν μαζί δύο διαφορετικά φάρμακα, ακόμη και αν μπορεί να υπάρξει αλληλεπίδραση. Σε αυτές τις περιπτώσεις, ο γιατρός σας μπορεί να θέλει να αλλάξει τη δόση ή μπορεί να χρειαστούν άλλες προφυλάξεις. Όταν παίρνετε αυτό το φάρμακο, είναι ιδιαίτερα σημαντικό να γνωρίζει ο επαγγελματίας υγείας σας εάν παίρνετε οποιοδήποτε από τα παρακάτω φάρμακα. Οι ακόλουθες αλληλεπιδράσεις έχουν επιλεγεί με βάση τη δυνητική τους σημασία και δεν είναι απαραιτήτως όλες.

Εγκυμοσύνη

Θηλασμός

Αλληλεπιδράσεις φαρμάκων

Δεν συνιστάται η χρήση αυτού του φαρμάκου με οποιοδήποτε από τα παρακάτω φάρμακα. Ο γιατρός σας μπορεί να αποφασίσει να μην σας θεραπεύσει με αυτό το φάρμακο ή να αλλάξει ορισμένα από τα άλλα φάρμακα που παίρνετε.

Η χρήση αυτού του φαρμάκου με οποιοδήποτε από τα παρακάτω φάρμακα συνήθως δεν συνιστάται, αλλά ενδέχεται να απαιτείται σε ορισμένες περιπτώσεις. Εάν τα δύο φάρμακα συνταγογραφούνται μαζί, ο γιατρός σας μπορεί να αλλάξει τη δόση ή πόσο συχνά χρησιμοποιείτε το ένα ή και τα δύο φάρμακα.

Άλλες αλληλεπιδράσεις

Ορισμένα φάρμακα δεν πρέπει να χρησιμοποιούνται κατά τη διάρκεια της κατανάλωσης τροφής ή κατά τη διάρκεια της κατανάλωσής της ή κατά την κατανάλωση ορισμένων τύπων τροφίμων, εφόσον ενδέχεται να εμφανιστούν αλληλεπιδράσεις. Η χρήση αλκοόλ ή καπνού με ορισμένα φάρμακα μπορεί επίσης να προκαλέσει αλληλεπιδράσεις. Οι ακόλουθες αλληλεπιδράσεις έχουν επιλεγεί με βάση τη δυνητική τους σημασία και δεν είναι απαραιτήτως όλες.

Άλλα Ιατρικά Προβλήματα

Η παρουσία άλλων ιατρικών προβλημάτων ενδέχεται να επηρεάσει τη χρήση αυτού του φαρμάκου. Βεβαιωθείτε ότι ενημερώστε το γιατρό σας αν έχετε άλλα ιατρικά προβλήματα, ειδικά

Δοσολογία

Ο γιατρός σας θα σας πει πόσο από αυτό το φάρμακο πρέπει να χρησιμοποιήσετε και πόσο συχνά. Η δόση σας μπορεί να χρειαστεί να αλλάξει αρκετές φορές για να μάθετε τι λειτουργεί καλύτερα για σας. Μην χρησιμοποιείτε περισσότερα φάρμακα ή το χρησιμοποιείτε συχνότερα από ό, τι σας λέει ο γιατρός σας.

Αυτό το φάρμακο συνοδεύεται από οδηγό φαρμάκων. Διαβάστε και ακολουθήστε προσεκτικά τις οδηγίες. Ρωτήστε το γιατρό σας εάν έχετε οποιεσδήποτε ερωτήσεις.

Μπορείτε να πάρετε αυτό το φάρμακο με ή χωρίς τροφή. Μην ανοίγετε τις κάψουλες.

Το γκρέιπ φρουτ και ο χυμός γκρέιπφρουτ μπορεί να σας προκαλέσουν να πάρετε υπερβολικά μεγάλο μέρος αυτού του φαρμάκου στο αίμα. Δεν πρέπει να τρώτε γκρέιπφρουτ ή να πίνετε χυμό γκρέιπφρουτ ενώ παίρνετε αυτό το φάρμακο.

Η δόση αυτού του φαρμάκου θα είναι διαφορετική για διάφορους ασθενείς. Ακολουθήστε τις οδηγίες του γιατρού σας ή τις οδηγίες στην ετικέτα. Οι ακόλουθες πληροφορίες περιλαμβάνουν μόνο τις μέσες δόσεις αυτού του φαρμάκου. Εάν η δόση σας είναι διαφορετική, μην την αλλάξετε εκτός εάν σας το πει ο γιατρός σας.

Η ποσότητα του φαρμάκου που παίρνετε εξαρτάται από την ισχύ του φαρμάκου. Επίσης, ο αριθμός των δόσεων που λαμβάνετε κάθε μέρα, ο χρόνος που επιτρέπεται μεταξύ των δόσεων και ο χρόνος που παίρνετε το φάρμακο εξαρτώνται από το ιατρικό πρόβλημα για το οποίο χρησιμοποιείτε το φάρμακο.

Αυτό το φάρμακο πρέπει να χορηγείται βάσει σταθερού χρονοδιαγράμματος. Εάν παραλείψετε μια δόση, καλέστε το γιατρό σας, τον θεράποντα γιατρό ή την κλινική θεραπείας για οδηγίες.

Αποθηκεύστε το φάρμακο σε κλειστό δοχείο σε θερμοκρασία δωματίου, μακριά από τη θερμότητα, την υγρασία και το άμεσο φως. Κρατήστε από το πάγωμα.

Να φυλάσσεται μακριά από παιδιά.

Μην κρατάτε παλιά φάρμακα ή φάρμακα που δεν χρειάζονται πλέον.

Ρωτήστε τον επαγγελματία του τομέα υγειονομικής περίθαλψης πώς θα πρέπει να πετάξετε οποιοδήποτε φάρμακο δεν χρησιμοποιείτε.

Είναι πολύ σημαντικό ο γιατρός σας να ελέγχει την πρόοδό σας σε τακτικές επισκέψεις για να διαπιστώσει εάν το φάρμακο λειτουργεί σωστά. Μπορεί να απαιτούνται εξετάσεις αίματος και ούρων για τον έλεγχο ανεπιθύμητων ενεργειών.

Εάν είστε γυναίκα που μπορεί να μείνετε έγκυος, ο γιατρός σας μπορεί να κάνει εξετάσεις για να βεβαιωθεί ότι δεν είστε έγκυος πριν ξεκινήσετε τη θεραπεία με sunitinib.

Η χρήση αυτού του φαρμάκου ενώ είστε έγκυος μπορεί να βλάψει το αγέννητο μωρό σας. Χρησιμοποιήστε μια αποτελεσματική μορφή ελέγχου των γεννήσεων για να μην μείνετε έγκυος. Εάν πιστεύετε ότι έχετε μείνει έγκυος κατά τη χρήση του φαρμάκου, ενημερώστε αμέσως το γιατρό σας.

Χαμένη δόση

Τα φάρμακα κατά του καρκίνου μπορούν να προκαλέσουν ναυτία ή έμετο στους περισσότερους ανθρώπους, μερικές φορές ακόμη και μετά τη λήψη φαρμάκων για την πρόληψη. Ρωτήστε το γιατρό ή τη νοσοκόμα σας σχετικά με άλλους τρόπους για να ελέγξετε αυτά τα ανεπιθύμητα αποτελέσματα.

Αποθήκευση

Συμβουλευτείτε αμέσως το γιατρό σας εάν έχετε πόνο ή ευαισθησία στο άνω στομάχι, ανοιχτό κόπρανα, σκοτεινά ούρα, απώλεια όρεξης, ναυτία, ασυνήθιστη κόπωση ή αδυναμία ή κίτρινα μάτια ή δέρμα. Αυτά μπορεί να είναι συμπτώματα σοβαρού ηπατικού προβλήματος.

Συμβουλευτείτε αμέσως το γιατρό σας αν κερδίζετε γρήγορα βάρος ή έχετε πόνο στο στήθος ή δυσφορία, υπερβολική κόπωση ή αδυναμία, ακανόνιστη αναπνοή, ανομοιόμορφο καρδιακό παλμό ή υπερβολικό πρήξιμο των χεριών, του καρπού, των αστραγάλων ή των ποδιών. Αυτά μπορεί να είναι συμπτώματα καρδιακού προβλήματος.

Επικοινωνήστε αμέσως με το γιατρό σας εάν έχετε αλλαγές στον καρδιακό σας ρυθμό. Μπορεί να αισθάνεστε ζάλη ή λιποθυμία, ή μπορεί να έχετε γρήγορο, χτύπημα ή ανομοιόμορφο καρδιακό παλμό. Βεβαιωθείτε ότι ο γιατρός σας γνωρίζει αν εσείς ή οποιοσδήποτε στην οικογένειά σας είχε ποτέ πρόβλημα καρδιακού ρυθμού, όπως η παράταση του διαστήματος QT.

Αυτό το φάρμακο μπορεί επίσης να αυξήσει τον κίνδυνο αιμορραγίας και να προκαλέσει καθυστέρηση στην επούλωση πληγών. Ελέγξτε αμέσως με το γιατρό σας εάν παρατηρήσετε ασυνήθιστη αιμορραγία ή μώλωπες, μαύρα κόπρανα, κόπρανα στα ούρα ή τα κόπρανα ή εντοπίσετε κόκκινες κηλίδες στο δέρμα σας.

Είναι σημαντικό να συμβουλευτείτε το γιατρό σας πριν κάνετε οδοντιατρικές επεμβάσεις ή χειρουργικές επεμβάσεις ή λαμβάνετε διφωσφονικά (π.χ., alendronate, ibandronate, risedronate, Actonel®, Boniva®, Fosamax®, Zometa®) ενώ παίρνετε sunitinib. Ενημερώστε αμέσως το γιατρό σας αν έχετε σφίξιμο στο σαγόνι, πρήξιμο, μούδιασμα ή πόνο ή χαλαρό δόντι. Αυτό θα μπορούσε να είναι τα συμπτώματα ενός σοβαρού προβλήματος της γνάθου σας.

Αυτό το φάρμακο μπορεί να προκαλέσει σοβαρό τύπο αντίδρασης που ονομάζεται σύνδρομο λύσης όγκου. Ο γιατρός σας μπορεί να σας παράσχει ένα φάρμακο για να αποτρέψετε αυτό το ενδεχόμενο. Καλέστε αμέσως το γιατρό σας εάν έχετε μείωση ή αλλαγή στην ποσότητα ούρων, πόνο στις αρθρώσεις, δυσκαμψία ή οίδημα, πόνο στο κάτω μέρος της πλάτης, στο πλάι ή στο στομάχι, γρήγορο κέρδος βάρους, πρήξιμο των ποδιών ή των κάτω άκρων ή ασυνήθιστη κόπωση ή αδυναμία.

Θρομβωτική μικροαγγειοπάθεια (βλάβη των μικρότερων αιμοφόρων αγγείων) μπορεί να συμβεί ενώ χρησιμοποιείτε αυτό το φάρμακο. Ενημερώστε αμέσως το γιατρό σας εάν έχετε τα ακόλουθα συμπτώματα: πυρετό, κόπωση, σύγχυση, απώλεια της όρασης ή επιληπτικές κρίσεις.

Σε αυτό το φάρμακο μπορεί να εμφανιστούν σοβαρές δερματικές αντιδράσεις. Συμβουλευτείτε αμέσως το γιατρό σας αν έχετε φουσκάλες, απολέπιση ή χαλαρή επιδερμίδα, ερυθρές δερματικές βλάβες, σοβαρή ακμή ή δερματικό εξάνθημα, πληγές ή έλκη στο δέρμα ή πυρετό ή ρίγη ενώ χρησιμοποιείτε αυτό το φάρμακο.

Αυτό το φάρμακο μπορεί να προκαλέσει υπογλυκαιμία (χαμηλά επίπεδα σακχάρου στο αίμα). Ενημερώστε αμέσως το γιατρό σας εάν έχετε αλλαγές στο σάκχαρο του αίματός σας ή έχετε τα ακόλουθα συμπτώματα: κούραση, τρέμουλο, εφίδρωση, γρήγορο ή χτύπημα της καρδιάς, λιποθυμία ή ζάλη, πείνα, σύγχυση.

Βεβαιωθείτε ότι οποιοσδήποτε γιατρός ή οδοντίατρος που σας θεραπεύει γνωρίζει ότι χρησιμοποιείτε αυτό το φάρμακο. Μπορεί να χρειαστεί να σταματήσετε να χρησιμοποιείτε αυτό το φάρμακο αρκετές ημέρες πριν κάνετε χειρουργική επέμβαση ή ιατρικές εξετάσεις.

Μην πάρετε άλλα φάρμακα εκτός εάν έχουν συζητηθεί με το γιατρό σας. Αυτό περιλαμβάνει συνταγογραφούμενα ή μη συνταγογραφούμενα (OTC) φάρμακα και φυτικά (π.χ. βότανα του Αγίου Ιωάννη) ή συμπληρώματα βιταμινών.

Μαζί με τα απαραίτητα αποτελέσματά του, ένα φάρμακο μπορεί να προκαλέσει κάποια ανεπιθύμητα αποτελέσματα. Παρόλο που δεν μπορεί να συμβούν όλες αυτές οι ανεπιθύμητες ενέργειες, μπορεί να χρειαστεί ιατρική φροντίδα.

Επικοινωνήστε αμέσως με το γιατρό σας εάν συμβεί κάποια από τις ακόλουθες ανεπιθύμητες ενέργειες

Κάποιες ανεπιθύμητες ενέργειες μπορεί να εμφανιστούν, οι οποίες συνήθως δεν χρειάζονται ιατρική φροντίδα. Αυτές οι ανεπιθύμητες ενέργειες μπορεί να εξαφανιστούν κατά τη διάρκεια της θεραπείας καθώς το σώμα σας προσαρμόζεται στο φάρμακο. Επίσης, ο γιατρός σας μπορεί να σας πει για τρόπους πρόληψης ή μείωσης ορισμένων από αυτές τις παρενέργειες. Συμβουλευτείτε τον γιατρό σας εάν κάποια από τις ακόλουθες ανεπιθύμητες ενέργειες συνεχίσει ή είναι ενοχλητική ή εάν έχετε οποιεσδήποτε ερωτήσεις σχετικά με αυτές

Άλλες ανεπιθύμητες ενέργειες που δεν αναφέρονται δεν μπορούν επίσης να εμφανιστούν σε ορισμένους ασθενείς. Εάν παρατηρήσετε κάποια άλλη επίδραση, συμβουλευτείτε το γιατρό σας.