ομιλία και γλωσσικά αναπτυξιακά ορόσημα

Πώς αναπτύσσεται η ομιλία και η γλώσσα;

Ποια είναι τα ορόσημα για την ανάπτυξη του λόγου και της γλώσσας;

Ποια είναι η διαφορά μεταξύ μιας διαταραχής ομιλίας και μιας διαταραχής γλώσσας;

Τι πρέπει να κάνω εάν η ομιλία ή η γλώσσα του παιδιού μου φαίνεται να καθυστερεί;

Ποια έρευνα διεξάγεται σχετικά με τα αναπτυξιακά προβλήματα λόγου και γλώσσας;

Τι είναι φωνή, ομιλία και γλώσσα;

Η λίστα ελέγχου της ακοής και επικοινωνίας του μωρού σας

Πού μπορώ να βρω πρόσθετες πληροφορίες σχετικά με τα ορόσημα ανάπτυξης και γλώσσας;

Τα πρώτα τρία χρόνια ζωής, όταν ο εγκέφαλος αναπτύσσεται και ωριμάζει, είναι η πιο εντατική περίοδος για την απόκτηση ομιλούμενων και γλωσσικών δεξιοτήτων. Αυτές οι δεξιότητες αναπτύσσονται καλύτερα σε έναν κόσμο που είναι πλούσιος με ήχους, αξιοθέατα και συνεπή έκθεση στην ομιλία και τη γλώσσα των άλλων.

Φαίνεται ότι υπάρχουν κρίσιμες περίοδοι για την ανάπτυξη του λόγου και της γλώσσας σε βρέφη και μικρά παιδιά όταν ο εγκέφαλος είναι σε θέση να απορροφήσει τη γλώσσα. Αν αυτές οι κρίσιμες περίοδοι επιτρέπεται να περάσουν χωρίς έκθεση στη γλώσσα, θα είναι πιο δύσκολο να μάθουν.

Τα πρώτα σημάδια επικοινωνίας εμφανίζονται όταν ένα βρέφος μαθαίνει ότι μια κραυγή θα φέρει φαγητό, άνεση και συντροφικότητα. Τα νεογέννητα αρχίζουν επίσης να αναγνωρίζουν σημαντικούς ήχους στο περιβάλλον τους, όπως η φωνή της μητέρας τους ή του πρώτου φύλακα. Καθώς μεγαλώνουν, τα μωρά αρχίζουν να ταξινομούν τους ήχους της ομιλίας που συνθέτουν τα λόγια της γλώσσας τους. Έως 6 μηνών, τα περισσότερα μωρά αναγνωρίζουν τους βασικούς ήχους της μητρικής τους γλώσσας.

Τα παιδιά διαφέρουν ως προς την ανάπτυξη των γλωσσικών και γλωσσικών δεξιοτήτων τους. Ωστόσο, ακολουθούν μια φυσική εξέλιξη ή χρονοδιάγραμμα για τον έλεγχο των δεξιοτήτων της γλώσσας. Ένας πίνακας ελέγχου των ορόσημων για την κανονική ανάπτυξη της ομιλίας και των γλωσσικών δεξιοτήτων σε παιδιά από τη γέννηση έως την ηλικία των 5 ετών περιλαμβάνεται παρακάτω. Αυτά τα ορόσημα βοηθούν τους γιατρούς και άλλους επαγγελματίες υγείας να καθορίσουν εάν ένα παιδί βρίσκεται σε καλό δρόμο ή αν μπορεί να χρειαστεί επιπλέον βοήθεια. Μερικές φορές μια καθυστέρηση μπορεί να προκληθεί από απώλεια ακοής, ενώ άλλες φορές μπορεί να οφείλεται σε ομιλία ή γλώσσα διαταραχή.

Τα παιδιά που δυσκολεύονται να κατανοήσουν τι λένε οι άλλοι (ευαίσθητη γλώσσα) ή δυσκολεύονται να μοιραστούν τις σκέψεις τους (εκφραστική γλώσσα) μπορεί να έχουν γλωσσική διαταραχή. Η συγκεκριμένη αλλοίωση της γλώσσας (SLI) είναι μια διαταραχή της γλώσσας που καθυστερεί την κυριαρχία των γλωσσικών δεξιοτήτων. Μερικά παιδιά με SLI μπορεί να μην αρχίσουν να μιλάνε μέχρι το τρίτο ή το τέταρτο έτος.

Τα παιδιά που αντιμετωπίζουν προβλήματα στην παραγωγή ήχου σωστά ή που διστάζουν ή τραυλίζουν όταν μιλάει μπορεί να έχουν διαταραχή ομιλίας. Η απραξία της ομιλίας είναι μια διαταραχή λόγου που καθιστά δύσκολη την τοποθέτηση των ήχων και των συλλαβών με τη σωστή σειρά για να σχηματίσουν λέξεις.

Συζητήστε με το γιατρό του παιδιού σας εάν έχετε κάποιες ανησυχίες. Ο γιατρός σας μπορεί να σας παραπέμψει σε παθολόγο της ομιλίας, ο οποίος είναι επαγγελματίας υγείας εκπαιδευμένος να αξιολογήσει και να θεραπεύσει άτομα με ομιλία ή γλωσσικές διαταραχές. Ο παθολόγος της ομιλίας θα σας μιλήσει για την επικοινωνία και τη γενική εξέλιξη του παιδιού σας. Αυτός ή αυτή θα χρησιμοποιήσει επίσης ειδικά προφορικά τεστ για να αξιολογήσει το παιδί σας. Μια εξέταση ακρόασης περιλαμβάνεται συχνά στην αξιολόγηση επειδή ένα πρόβλημα ακοής μπορεί να επηρεάσει την ανάπτυξη του λόγου και της γλώσσας. Ανάλογα με το αποτέλεσμα της αξιολόγησης, ο παθολογοανατόμος μπορεί να προτείνει δραστηριότητες που μπορείτε να κάνετε στο σπίτι για να τονωθεί η ανάπτυξη του παιδιού σας. Μπορεί επίσης να συστήσουν ομαδική ή ατομική θεραπεία ή να προτείνουν περαιτέρω αξιολόγηση από έναν ακουολόγο (έναν επαγγελματία υγείας που έχει εκπαιδευτεί για τον εντοπισμό και τη μέτρηση της απώλειας της ακοής) ή έναν ψυχολόγο ανάπτυξης (επαγγελματία υγείας με ειδική εμπειρία στην ψυχολογική ανάπτυξη βρεφών και παιδιών) .

Το Εθνικό Ινστιτούτο Κωφών και Αλλων Διαταραχών Επικοινωνίας (NIDCD) υποστηρίζει ένα ευρύ φάσμα ερευνών για την καλύτερη κατανόηση της εξέλιξης των ομιλιών και των γλωσσικών διαταραχών, τη βελτίωση των διαγνωστικών δυνατοτήτων και την τελειοποίηση πιο αποτελεσματικών θεραπειών. Ένας τομέας συνεχούς μελέτης είναι η αναζήτηση καλύτερων τρόπων διάγνωσης και διαφοροποίησης μεταξύ των διαφόρων τύπων καθυστέρησης λόγου. Μια μεγάλη μελέτη που ακολουθεί περίπου 4.000 παιδιά συλλέγει δεδομένα καθώς τα παιδιά μεγαλώνουν για να δημιουργήσουν αξιόπιστα συμπτώματα και συμπτώματα για συγκεκριμένες διαταραχές του λόγου, τα οποία στη συνέχεια μπορούν να χρησιμοποιηθούν για την ανάπτυξη ακριβών διαγνωστικών εξετάσεων. Πρόσθετες γενετικές μελέτες αναζητούν αντιστοιχίες μεταξύ διαφορετικών γενετικών παραλλαγών και συγκεκριμένων ελλείψεων λόγου.

Οι ερευνητές που χρηματοδοτήθηκαν από την ομάδα έχουν ανακαλύψει μια γενετική παραλλαγή, συγκεκριμένα, που συνδέεται με συγκεκριμένη γλώσσα (SLI), μια διαταραχή που καθυστερεί τη χρήση των λέξεων από τα παιδιά και επιβραδύνει τη γνώση των γλωσσικών δεξιοτήτων καθ ‘όλη τη διάρκεια των σχολικών τους ετών. Το εύρημα είναι το πρώτο που συνδέει την παρουσία μιας ξεχωριστής γενετικής μετάλλαξης σε οποιοδήποτε είδος κληρονομικής διαταραχής της γλώσσας. Περαιτέρω έρευνα διερευνά το ρόλο που μπορεί να διαδραματίσει αυτή η γενετική παραλλαγή και στην δυσλεξία, τον αυτισμό και τις διαταραχές του ήχου-ομιλίας.

Μια μακροχρόνια μελέτη που εξετάζει πώς οι κώφες επηρεάζουν τον εγκέφαλο διερευνά πώς ο εγκέφαλος «επανασυνδέεται» για να φιλοξενήσει την κώφωση. Μέχρι στιγμής, η έρευνα έχει δείξει ότι οι ενήλικες που είναι κωφοί αντιδρούν γρηγορότερα και με μεγαλύτερη ακρίβεια από την ακρόαση ενηλίκων όταν παρατηρούν αντικείμενα σε κίνηση. Αυτή η διεξαγόμενη έρευνα συνεχίζει να διερευνά την έννοια της «πλαστικότητας του εγκεφάλου» – τους τρόπους με τους οποίους επηρεάζεται ο εγκέφαλος από τις συνθήκες υγείας ή τις εμπειρίες της ζωής και πώς μπορεί να χρησιμοποιηθεί για την ανάπτυξη στρατηγικών μάθησης που ενθαρρύνουν την υγιή ανάπτυξη γλωσσών και λόγου στην πρώιμη παιδική ηλικία.

Ένα πρόσφατο εργαστήριο που συγκλήθηκε από την ομάδα συγκέντρωσε μια ομάδα εμπειρογνωμόνων για να διερευνήσει θέματα που σχετίζονται με μια υποομάδα παιδιών με διαταραχές του φάσματος του αυτισμού που δεν έχουν λειτουργική λεκτική γλώσσα μέχρι την ηλικία των 5. Επειδή τα παιδιά αυτά είναι τόσο διαφορετικά το ένα από το άλλο, σύνολο καθοριστικών χαρακτηριστικών ή προτύπων γνωστικών δυνάμεων ή αδυναμιών, η ανάπτυξη τυποποιημένων δοκιμών αξιολόγησης ή αποτελεσματικών θεραπειών ήταν δύσκολη. Το σεμινάριο παρουσίασε μια σειρά παρουσιάσεων για να εξοικειωθούν οι συμμετέχοντες με τις προκλήσεις που αντιμετωπίζουν αυτά τα παιδιά και τους βοήθησε να εντοπίσουν μια σειρά ερευνητικών κενών και ευκαιριών που θα μπορούσαν να αντιμετωπιστούν σε μελλοντικές ερευνητικές μελέτες.

Η φωνή, η ομιλία και η γλώσσα είναι τα εργαλεία που χρησιμοποιούμε για να επικοινωνούμε μεταξύ μας.

Η φωνή είναι ο ήχος που κάνουμε καθώς ο αέρας από τους πνεύμονές μας ωθείται μεταξύ φωνητικών πτυχών στον λάρυγγα μας, προκαλώντας τους να δονήσουν.

Ομιλία μιλάει, ο οποίος είναι ένας τρόπος για να εκφράσει τη γλώσσα. Περιλαμβάνει τις επακριβώς συντονισμένες μυϊκές δράσεις της γλώσσας, των χειλιών, της γνάθου και της φωνητικής οδού για την παραγωγή των αναγνωρίσιμων ήχων που συνθέτουν τη γλώσσα.

Η γλώσσα είναι ένα σύνολο κοινών κανόνων που επιτρέπουν στους ανθρώπους να εκφράζουν τις ιδέες τους με τρόπο ουσιαστικό. Η γλώσσα μπορεί να εκφράζεται προφορικά ή εγγράφως, υπογράφοντας ή κάνοντας άλλες χειρονομίες, όπως τα μάτια που αναβοσβήνουν ή οι κινήσεις του στόματος.

Διατηρεί έναν κατάλογο οργανώσεων που παρέχουν πληροφορίες σχετικά με τις συνήθεις και διαταραγμένες διαδικασίες ακοής, ισορροπίας, γεύσης, οσμής, φωνής, ομιλίας και γλώσσας.

Χρησιμοποιήστε τις ακόλουθες λέξεις-κλειδιά για να βρείτε οργανισμούς που μπορούν να απαντήσουν σε ερωτήσεις και να παράσχουν πληροφορίες σχετικά με την ανάπτυξη ομιλίας και γλώσσας

(800) 241-1044 · χωρίς χρέωση TTY: (800) 241-1055 · Φαξ: (301) 770-8977 · Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο : nidcdinfo @ nidcdernment

 13-4781 · Ενημερώθηκε τον Σεπτέμβριο του 2010