συγκεκριμένη γλώσσα

Τι είναι η συγκεκριμένη γλώσσα;

Τι προκαλεί συγκεκριμένη γλωσσική δυσλειτουργία;

Ποια είναι τα συμπτώματα μιας συγκεκριμένης γλώσσας;

Πώς εντοπίζεται η συγκεκριμένη γλωσσική δυσλειτουργία στα παιδιά;

Ποιες θεραπείες είναι διαθέσιμες για συγκεκριμένη γλώσσα;

Τι είδους έρευνα διεξάγεται;

Πού μπορώ να βρω περισσότερες πληροφορίες;

Η συγκεκριμένη αλλοίωση της γλώσσας (SLI) είναι μια διαταραχή της γλώσσας που καθυστερεί την κυριαρχία των γλωσσικών δεξιοτήτων σε παιδιά που δεν έχουν απώλεια ακοής ή άλλες αναπτυξιακές καθυστερήσεις. Το SLI ονομάζεται επίσης αναπτυξιακή διαταραχή γλώσσας, καθυστέρηση γλώσσας ή αναπτυξιακή δυσφασία. Είναι μια από τις πιο συνήθεις αναπηρίες μαθησιακής παιδικής ηλικίας, που επηρεάζουν περίπου το 7 έως 8 τοις εκατό των παιδιών στο νηπιαγωγείο. Ο αντίκτυπος του SLI επιμένει στην ενηλικίωση.

Η αιτία του SLI είναι άγνωστη, αλλά πρόσφατες ανακαλύψεις υποδηλώνουν ότι έχει ισχυρή γενετική σύνδεση. Τα παιδιά με SLI είναι πιο πιθανό από εκείνους χωρίς SLI να έχουν γονείς και αδέλφια που έχουν επίσης δυσκολίες και καθυστερήσεις στην ομιλία. Στην πραγματικότητα, το 50 έως 70 τοις εκατό των παιδιών με SLI έχουν τουλάχιστον ένα άλλο μέλος της οικογένειας με τη διαταραχή.

Τα παιδιά με SLI συχνά καθυστερούν να μιλήσουν και δεν μπορούν να παράγουν λέξεις μέχρι να είναι 2 ετών. Στην ηλικία των 3 ετών μπορεί να μιλήσουν, αλλά μπορεί να μην κατανοηθούν. Καθώς μεγαλώνουν, τα παιδιά με SLI θα αγωνιστούν για να μάθουν νέες λέξεις και να κάνουν συνομιλία. Η δυσκολία στη χρήση ρημάτων αποτελεί χαρακτηριστικό γνώρισμα του SLI. Τα τυπικά σφάλματα που θα κάνει ένα παιδί ηλικίας 5 ετών με το SLI περιλαμβάνουν την απομάκρυνση του “s” από το τέλος των σημερινών ρήξεων, που χάνουν το παρελθόν και την ερώτηση χωρίς τα συνηθισμένα ρήματα “be” ή “do”. Για παράδειγμα, αντί να λέει ότι “Βόλτα το άλογο”, ένα παιδί με SLI θα πει, “Βόλτα το άλογο”. Αντί να λέει “Έφαγε το μπισκότο”, ένα παιδί με SLI θα πει: “Τρώει το μπισκότο. “Αντί να λέει” Γιατί με συμπαθεί; “, ένα παιδί με SLI θα ρωτήσει:” Γιατί μου αρέσει; ”

Το πρώτο πρόσωπο που υποπτεύεται ένα παιδί μπορεί να έχει SLI είναι συχνά γονέας ή προσχολική ή δασκάλα. Ο αριθμός των επαγγελματιών της ομιλίας μπορεί να εμπλέκεται στη διάγνωση, συμπεριλαμβανομένου ενός παθολόγου της γλώσσας ομιλίας (ένας επαγγελματίας υγείας εκπαιδευμένος να αξιολογήσει και να θεραπεύσει τα παιδιά με προβλήματα ομιλίας ή γλώσσας). Οι γλωσσικές δεξιότητες δοκιμάζονται χρησιμοποιώντας εργαλεία αξιολόγησης που αξιολογούν πόσο καλά το παιδί κατασκευάζει προτάσεις και διατηρεί τα λόγια στην σωστή σειρά τους, τον αριθμό των λέξεων στο λεξιλόγιό του και την ποιότητα της ομιλούμενης γλώσσας του. Υπάρχει ένας αριθμός δοκιμών που διατίθενται στο εμπόριο και μπορούν να διαγνώσουν συγκεκριμένα το SLI. Ορισμένες από τις δοκιμές χρησιμοποιούν αλληλεπιδράσεις μεταξύ παιδιού και μαριονέτας και άλλων παιχνιδιών για να επικεντρωθούν σε συγκεκριμένους κανόνες της γραμματικής, ιδιαίτερα στην κακή χρήση των ρήξεων των ρήξεων. Αυτά τα τεστ μπορούν να χρησιμοποιηθούν με παιδιά ηλικίας μεταξύ 3 και 8 ετών και είναι ιδιαίτερα χρήσιμα για την ταυτοποίηση των παιδιών με SLI μόλις εισέλθουν στο σχολείο.

Επειδή το SLI επηρεάζει την ανάγνωση επηρεάζει επίσης τη μάθηση. Αν δεν αντιμετωπιστεί νωρίς, μπορεί να επηρεάσει την απόδοση του παιδιού στο σχολείο. Δεδομένου ότι τα πρώτα σημάδια του SLI είναι συχνά παρόντα σε παιδιά ηλικίας μικρότερης των 3 ετών, τα προσχολικά έτη μπορούν να χρησιμοποιηθούν για την προετοιμασία τους για νηπιαγωγείο με ειδικά προγράμματα σχεδιασμένα για να εμπλουτίσουν την ανάπτυξη της γλώσσας. Αυτό το είδος σχολικής αίθουσας μπορεί να αναγκάσει τα κανονικά αναπτυσσόμενα παιδιά να λειτουργήσουν ως πρότυπα για τα παιδιά με SLI και να διαθέτουν δραστηριότητες που ενθαρρύνουν το παιχνίδι ρόλων και το χρόνο ανταλλαγής, καθώς και πρακτικά μαθήματα για τη διερεύνηση ενός νέου ενδιαφέροντος λεξιλογίου. Κάποιοι γονείς ενδέχεται επίσης να θέλουν το παιδί τους να δει έναν παθολογοανατόμο, ο οποίος μπορεί να εκτιμήσει τις ανάγκες του παιδιού του, να τον εμπλακεί σε δομημένες δραστηριότητες και να συστήσει οικιακά υλικά για εμπλουτισμό στο σπίτι.

Το Εθνικό Ινστιτούτο Κωφών και Αλλων Επικοινωνιακών Διαταραχών (NIDCD) υποστηρίζει μια ευρεία ποικιλία έρευνας για να κατανοήσει τις γενετικές βάσεις του SLI, τη φύση των γλωσσικών ελλειμμάτων που το προκαλούν και τους καλύτερους τρόπους διάγνωσης και θεραπείας των παιδιών με αυτό.

Διατηρεί έναν κατάλογο οργανώσεων που παρέχουν πληροφορίες σχετικά με τις συνήθεις και διαταραγμένες διαδικασίες ακοής, ισορροπίας, οσμής, γεύσης, φωνής, ομιλίας και γλώσσας. Ανατρέξτε στη λίστα των οργανισμών στη διεύθυνση www.nidcdernment / directory.

Χρησιμοποιήστε τις ακόλουθες λέξεις-κλειδιά για να σας βοηθήσουμε να αναζητήσετε οργανισμούς που μπορούν να απαντήσουν σε ερωτήσεις και να παράσχουν έντυπες ή ηλεκτρονικές πληροφορίες σχετικά με συγκεκριμένες δυσλειτουργίες γλωσσών

Για περισσότερες πληροφορίες, πρόσθετες διευθύνσεις και αριθμούς τηλεφώνου ή μια εκτυπωμένη λίστα οργανισμών, επικοινωνήστε μαζί μας

(800) 241-1044 · χωρίς χρέωση TTY: (800) 241-1055 · Φαξ: (301) 770-8977 · Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο : nidcdinfo @ nidcdernment

 11-7751 · Ενημερώθηκε τον Μάρτιο του 2011