συμπτώματα και αιτίες – διαταραχή έλλειψης προσοχής / υπερκινητικότητας (adhd) στα παιδιά

Συμπτώματα

Αιτίες

Παράγοντες κινδύνου

Επιπλοκές

Τα κύρια χαρακτηριστικά της διαταραχής έλλειψης προσοχής / υπερδραστηριότητας περιλαμβάνουν την απροσεξία και την υπερκινητική-παρορμητική συμπεριφορά. Τα συμπτώματα ADHD ξεκινούν πριν από την ηλικία των 12 ετών και σε ορισμένα παιδιά είναι εμφανή ήδη από την ηλικία των 3 ετών. Τα συμπτώματα ADHD μπορεί να είναι ήπια, μέτρια ή σοβαρά και μπορεί να συνεχιστούν μέχρι την ενηλικίωση.

Η ADHD εμφανίζεται πιο συχνά στα αρσενικά παρά στα θηλυκά και οι συμπεριφορές μπορεί να διαφέρουν σε αγόρια και κορίτσια. Για παράδειγμα, τα αγόρια μπορεί να είναι πιο υπερκινητικά και τα κορίτσια μπορεί να τείνουν να είναι ήσυχα απρόσεκτα.

Υπάρχουν τρεις υποτύποι της ADHD

Ένα παιδί που παρουσιάζει ένα σχέδιο έλλειψης προσοχής μπορεί συχνά

Ένα παιδί που παρουσιάζει ένα πρότυπο υπερδραστικών και παρορμητικών συμπτωμάτων μπορεί συχνά

Επιπλέον, ένα παιδί με ADHD έχει

Τα περισσότερα υγιή παιδιά είναι απρόσεκτα, υπερκινητικά ή παρορμητικά σε μια ή την άλλη στιγμή. Είναι φυσιολογικό για τα παιδιά προσχολικής ηλικίας να έχουν μικρές περιόδους προσοχής και να μην μπορούν να κολλήσουν με μια δραστηριότητα για πολύ. Ακόμα και στα μεγαλύτερα παιδιά και τους εφήβους, το διάστημα προσοχής εξαρτάται συχνά από το επίπεδο ενδιαφέροντος.

Το ίδιο ισχύει και για την υπερκινητικότητα. Τα μικρά παιδιά είναι φυσικά ενεργητικά – συχνά είναι ακόμα γεμάτα ενέργεια πολύ καιρό αφού φορέσουν τους γονείς τους έξω. Επιπλέον, ορισμένα παιδιά έχουν φυσικά υψηλότερο επίπεδο δραστηριότητας από ό, τι άλλοι. Τα παιδιά δεν πρέπει ποτέ να χαρακτηρίζονται ως άτομα που πάσχουν από ADHD μόνο επειδή είναι διαφορετικά από τους φίλους ή τα αδέλφια τους.

Τα παιδιά που αντιμετωπίζουν προβλήματα στο σχολείο αλλά μπορούν να περάσουν καλά στο σπίτι ή με φίλους είναι πιθανό να παλεύουν με κάτι άλλο εκτός από την ADHD. Το ίδιο ισχύει και για τα παιδιά που είναι υπερκινητικά ή απρόσεκτα στο σπίτι, αλλά τα σχολικά δρώμενα και οι φιλίες τους παραμένουν ανεπηρέαστα.

Εάν ανησυχείτε ότι το παιδί σας παρουσιάζει σημάδια ΔΕΠ-Υ, επισκεφθείτε τον παιδίατρο ή τον οικογενειακό γιατρό σας. Ο γιατρός σας μπορεί να σας παραπέμψει σε έναν ειδικό, αλλά είναι σημαντικό να έχετε ιατρική αξιολόγηση πρώτα για να ελέγξετε για άλλες πιθανές αιτίες των δυσκολιών του παιδιού σας.

Ενώ η ακριβής αιτία της διαταραχής έλλειψης προσοχής / υπερκινητικότητας δεν είναι σαφής, οι ερευνητικές προσπάθειες συνεχίζονται. Παράγοντες που μπορεί να εμπλέκονται στην ανάπτυξη της ADHD περιλαμβάνουν

Παράγοντες κινδύνου για διαταραχή έλλειψης προσοχής / υπερκινητικότητας μπορεί να περιλαμβάνουν

Αν και η ζάχαρη είναι ένας δημοφιλής ύποπτος που προκαλεί υπερκινητικότητα, δεν υπάρχει αξιόπιστη απόδειξη αυτού. Πολλά ζητήματα στην παιδική ηλικία μπορούν να οδηγήσουν σε δυσκολία στην προσοχή, αλλά αυτό δεν είναι το ίδιο με το ADHD.

Η διαταραχή έλλειψης προσοχής / υπερκινητικότητας μπορεί να δυσχεράνει τη ζωή των παιδιών. Παιδιά με ΔΕΠΥ

Η ADHD δεν προκαλεί άλλα ψυχολογικά ή αναπτυξιακά προβλήματα. Ωστόσο, τα παιδιά με ΔΕΠ-Υ έχουν περισσότερες πιθανότητες από άλλους να έχουν και τέτοιες καταστάσεις