συμπτώματα και αιτίες – εξάρτηση από τη νικοτίνη

Για μερικούς ανθρώπους, η χρήση οποιασδήποτε ποσότητας καπνού μπορεί να οδηγήσει γρήγορα στην εξάρτηση από τη νικοτίνη. Σημάδια που μπορεί να είναι εθισμένα περιλαμβάνουν

Συμπτώματα

Αιτίες

Δεν είστε μόνοι αν προσπαθήσατε να σταματήσετε το κάπνισμα αλλά δεν μπορείτε να σταματήσετε για πάντα. Οι περισσότεροι καπνιστές κάνουν πολλές προσπάθειες να σταματήσουν το κάπνισμα πριν επιτύχουν σταθερή, μακροχρόνια αποχή από το κάπνισμα.

Είναι πιο πιθανό να σταματήσετε για το καλό αν ακολουθήσετε ένα πρόγραμμα θεραπείας που αντιμετωπίζει τόσο τις σωματικές όσο και τις συμπεριφορικές πτυχές της εξάρτησης από τη νικοτίνη. Η χρήση φαρμάκων και η συνεργασία με έναν ειδικευμένο σύμβουλο για να βοηθήσετε τους ανθρώπους να σταματήσουν το κάπνισμα (ειδικός θεραπείας καπνού) θα ενισχύσει σημαντικά τις πιθανότητες επιτυχίας.

Παράγοντες κινδύνου

Ζητήστε από τον γιατρό, τον σύμβουλο ή τον θεραπευτή σας να σας βοηθήσει να αναπτύξετε ένα πρόγραμμα θεραπείας που να λειτουργεί για εσάς ή να σας συμβουλεύσει για το πού να πάρετε βοήθεια για να σταματήσετε το κάπνισμα.

Επιπλοκές

Σε πολλούς ανθρώπους, η νικοτίνη από τα τσιγάρα διεγείρει τους υποδοχείς στον εγκέφαλο για να απελευθερώσει την ντοπαμίνη, προκαλώντας μια απόλαυση απόλαυσης. Με τον καιρό, ο αριθμός των υποδοχέων νικοτίνης αυξάνει και αλλάζει την ανατομία του εγκεφάλου σας. Όταν σταματήσετε το κάπνισμα, διακόπτετε την απόκριση ευχαρίστησης του εγκεφάλου επειδή οι υποδοχείς δεν λαμβάνουν νικοτίνη προκαλώντας συμπτώματα απόσυρσης της νικοτίνης. Εάν το κολλήσετε και χρησιμοποιήσετε προϊόντα διακοπής καπνίσματος για να βοηθήσετε με συμπτώματα απόσυρσης και πόθους, ο αριθμός των υποδοχέων νικοτίνης επιστρέφει στο φυσιολογικό, βοηθώντας σας να σταματήσετε το κάπνισμα για πάντα.

Η νικοτίνη είναι η χημική ουσία στον καπνό που σας κρατά το κάπνισμα. Η νικοτίνη είναι πολύ εθιστική όταν διανέμεται με την εισπνοή καπνού στον πνεύμονα, ο οποίος απελευθερώνει γρήγορα τη νικοτίνη στο αίμα επιτρέποντάς της να εισέλθει στον εγκέφαλο μέσα σε λίγα δευτερόλεπτα από τη λήψη μιας ρουφηξιάς. Στον εγκέφαλο η νικοτίνη αυξάνει την απελευθέρωση των χημικών ουσιών του εγκεφάλου που ονομάζονται νευροδιαβιβαστές, οι οποίες συμβάλλουν στη ρύθμιση της διάθεσης και της συμπεριφοράς.

Η ντοπαμίνη, ένας από αυτούς τους νευροδιαβιβαστές, απελευθερώνεται στο «κέντρο ανταμοιβής» του εγκεφάλου και προκαλεί βελτιωμένη διάθεση και αισθήματα ευχαρίστησης. Η εμπειρία αυτών των επιδράσεων από τη νικοτίνη είναι αυτό που κάνει τον καπνό τόσο εθιστικό.

Η εξάρτηση από τη νικοτίνη περιλαμβάνει τη συμπεριφορά (ρουτίνες, συνήθειες, συναισθήματα) καθώς και φυσικούς παράγοντες. Αυτές οι συμπεριφορικές συσχετίσεις με το κάπνισμα μπορεί να λειτουργήσουν ως σκανδάλες – καταστάσεις ή συναισθήματα που ενεργοποιούν μια λαχτάρα για τον καπνό, ακόμα κι αν δεν έχετε καπνίσει για κάποιο χρονικό διάστημα.

Συμπεριφορές και συμβουλές που μπορείτε να συσχετίσετε με το κάπνισμα περιλαμβάνουν

Για να ξεπεράσετε την εξάρτησή σας από τον καπνό, πρέπει να ενημερωθείτε για τους παράγοντες σας και να αναπτύξετε ένα σχέδιο για να αντιμετωπίσετε τις συμπεριφορές και τις ρουτίνες που συνδέετε με το κάπνισμα.

Όποιος καπνίζει ή χρησιμοποιεί άλλες μορφές καπνού κινδυνεύει να γίνει εξαρτώμενος. Παράγοντες που επηρεάζουν ποιος θα χρησιμοποιήσει τον καπνό συμπεριλαμβάνουν

Ο καπνός του καπνού περιέχει περισσότερα από 60 γνωστά χημικά που προκαλούν καρκίνο και χιλιάδες άλλες επιβλαβείς ουσίες. Ακόμη και τα “όλα τα φυσικά” ή τα φυτικά τσιγάρα έχουν χημικές ουσίες που είναι επιβλαβείς για την υγεία σας.

Το κάπνισμα βλάπτει σχεδόν κάθε όργανο του σώματός σας και υποβαθμίζει το ανοσοποιητικό σύστημα του σώματός σας. Περίπου οι μισοί από τους κανονικούς καπνιστές θα πεθάνουν από μια ασθένεια που προκαλείται από τον καπνό.

Οι γυναίκες καπνιστές βρίσκονται πλέον στον ίδιο κίνδυνο με τους καπνιστές που πεθαίνουν από τον καρκίνο του πνεύμονα, τη ΧΑΠ και τις καρδιαγγειακές παθήσεις που προκαλούνται από τη χρήση καπνού.

Οι αρνητικές επιπτώσεις στην υγεία περιλαμβάνουν