συμπτώματα και αιτίες – λοίμωξη από βλαστοκύστερη hominis

Συμπτώματα

Αιτίες

Παράγοντες κινδύνου

Επιπλοκές

Τα σημάδια και τα συμπτώματα που σχετίζονται με τη βλαστοκύστη περιλαμβάνουν

Επισκεφθείτε το γιατρό σας εάν έχετε σημεία και συμπτώματα, όπως διάρροια ή κράμπες, που διαρκούν περισσότερο από τρεις ημέρες.

Μόλις θεωρήθηκε ως μια ακίνδυνη ζύμη, η βλαστοκύστη είναι παράσιτο – ένας μικροσκοπικός μονοκύτταρος οργανισμός (πρωτόζωο). Πολλά πρωτόζωα συνήθως κατοικούν στο γαστρεντερικό σας σωλήνα και είναι ακίνδυνα ή ακόμα και χρήσιμα, άλλα προκαλούν ασθένειες.

Το αν η βλαστοκύστη είναι ο τύπος των πρωτόζωων που προκαλεί ασθένεια είναι αμφιλεγόμενο. Ενώ πολλοί άνθρωποι που φέρουν βλαστοκύστη δεν έχουν σημεία ή συμπτώματα, ο οργανισμός βρίσκεται επίσης σε άτομα που έχουν διάρροια και άλλα πεπτικά προβλήματα. Ο βλαστοκύστης συχνά εμφανίζεται με άλλους οργανισμούς, οπότε δεν είναι ξεκάθαρο αν προκαλεί ασθένεια από μόνη της ή είναι αθώος θεατής.

Είναι επίσης πιθανό ότι μερικοί άνθρωποι μπορεί να είναι φορείς της βλαστοκύστης. Αυτοί οι φορείς δεν έχουν σημεία ή συμπτώματα μόλυνσης. Και, η συχνότητα των συμπτωμάτων δεν αυξάνεται με την αύξηση του αριθμού των παρασίτων.

Παρόλο που κανείς δεν γνωρίζει με βεβαιότητα πώς εισέρχεται η βλαστοκύστη στο πεπτικό σύστημα, οι εμπειρογνώμονες υποπτεύονται ότι η βλαστοκύστη μπορεί να εισέλθει στην εντερική οδό μέσω της επαφής με το στόμα. Αυτό μπορεί να συμβεί όταν ένα άτομο δεν πλένει καλά τα χέρια του μετά τη χρήση της τουαλέτας πριν από την προετοιμασία του φαγητού. Ο επιπολασμός της βλαστοκύστης αυξάνεται σε χώρους με ανεπαρκή αποχέτευση και κακή προσωπική υγιεινή.

Η βλαστοκύστη είναι συνηθισμένη και ο καθένας μπορεί να έχει τον οργανισμό στα κόπρανα του. Μπορεί να διατρέχετε μεγαλύτερο κίνδυνο εάν ταξιδεύετε ή ζείτε όπου η αποχέτευση είναι ανεπαρκής ή όπου το νερό μπορεί να μην είναι ασφαλές.

Εάν έχετε διάρροια που σχετίζεται με βλαστοκύστη, είναι πιθανό να είναι αυτοπεριοριζόμενη. Ωστόσο, οποιαδήποτε στιγμή έχετε διάρροια, χάνετε ζωτικά υγρά, άλατα και μέταλλα, τα οποία μπορεί να οδηγήσουν σε αφυδάτωση. Τα παιδιά είναι ιδιαίτερα ευάλωτα στην αφυδάτωση.