συμπτώματα και αιτίες – περικαρδιακή συλλογή

Μπορείτε να έχετε σημαντική περικαρδιακή συλλογή χωρίς σημεία ή συμπτώματα, ιδιαίτερα εάν το υγρό έχει αυξηθεί αργά.

Συμπτώματα

Αιτίες

Εάν συμβούν συμπτώματα περικαρδιακής έκχυσης, ενδέχεται να συμπεριληφθούν

Θα πρέπει να επισκεφθείτε τον γιατρό σας ή τον τοπικό αριθμό έκτακτης ανάγκης εάν αισθάνεστε πόνο στο στήθος που διαρκεί περισσότερο από λίγα λεπτά, εάν η αναπνοή σας είναι δύσκολη ή επώδυνη ή εάν έχετε μια ανεξήγητη ξόρκι λιποθυμίας.

Επιπλοκές

Επισκεφθείτε το γιατρό σας εάν έχετε δύσπνοια.

Περικαρδιακή έκχυση μπορεί να προκύψει από φλεγμονή του περικαρδίου (περικαρδίτιδα) ως αντίδραση σε ασθένεια ή τραυματισμό. Περικαρδιακή συλλογή μπορεί επίσης να συμβεί όταν η ροή των περικαρδιακών υγρών έχει αποκλειστεί ή όταν το αίμα συσσωρεύεται εντός του περικαρδίου, όπως από ένα θωρακικό τραύμα.

Μερικές φορές η αιτία δεν μπορεί να καθοριστεί (ιδιοπαθής περικαρδίτιδα).

Αιτίες περικαρδιακής συλλογής μπορεί να περιλαμβάνουν

Ανάλογα με το πόσο γρήγορα αναπτύσσεται η περικαρδιακή συλλογή, το περικάρδιο μπορεί να τεντωθεί κάπως για να φιλοξενήσει την περίσσεια του υγρού. Ωστόσο, το υπερβολικό υγρό αναγκάζει το περικάρδιο να ασκήσει πίεση στην καρδιά, γεγονός που εμποδίζει την πλήρωση των θαλάμων.

Αυτή η κατάσταση, που ονομάζεται ταμπόνα (tam-pon-AYD), έχει ως αποτέλεσμα την κακή κυκλοφορία του αίματος και την ανεπαρκή παροχή οξυγόνου στο σώμα. Η ταμπόνα είναι απειλητική για τη ζωή και απαιτεί επείγουσα / επείγουσα προσοχή.