συμπτώματα και αιτίες

Παρακολουθήστε αυτά τα σημεία και συμπτώματα αν νομίζετε ότι εσείς ή κάποιος άλλος μπορεί να έχετε ένα εγκεφαλικό επεισόδιο. Σημειώστε πότε αρχίζουν τα σημάδια και τα συμπτώματά σας, διότι η διάρκεια του χρόνου τους μπορεί να καθοδηγήσει τις αποφάσεις σας για τη θεραπεία

Ζητήστε αμέσως ιατρική φροντίδα εάν παρατηρήσετε κάποια σημεία ή συμπτώματα ενός εγκεφαλικού επεισοδίου, ακόμη και αν φαίνεται να κυμαίνονται ή να εξαφανίζονται.

Σκεφτείτε “FAST” και κάντε τα εξής

Θα πρέπει να επισκεφθείτε αμέσως το γιατρό σας ή τον τοπικό αριθμό έκτακτης ανάγκης. Μην περιμένετε να δείτε εάν τα συμπτώματα εξαφανίζονται. Κάθε λεπτό μετράει. Όσο περισσότερο το εγκεφαλικό επεισόδιο δεν θεραπεύεται, τόσο μεγαλύτερη είναι η πιθανότητα εγκεφαλικής βλάβης και αναπηρίας.

Αν είστε με κάποιον που υποψιάζεστε ότι έχει ένα εγκεφαλικό επεισόδιο, παρακολουθήστε προσεκτικά το άτομο, ενώ περιμένετε βοήθεια έκτακτης ανάγκης.

Ένα εγκεφαλικό επεισόδιο εμφανίζεται όταν διακόπτεται ή μειώνεται η παροχή αίματος στον εγκέφαλό σας. Αυτό στερεί τον εγκέφαλό σας από το οξυγόνο και τα θρεπτικά συστατικά, τα οποία μπορούν να προκαλέσουν το θάνατο των εγκεφαλικών κυττάρων σας

Ένα εγκεφαλικό επεισόδιο μπορεί να προκληθεί από μια μπλοκαρισμένη αρτηρία (ισχαιμικό εγκεφαλικό επεισόδιο) ή τη διαρροή ή τη διάρρηξη ενός αιμοφόρου αγγείου (αιμορραγικό εγκεφαλικό επεισόδιο). Μερικοί άνθρωποι μπορεί να βιώσουν μόνο μια προσωρινή διακοπή της ροής του αίματος στον εγκέφαλό τους (παροδική ισχαιμική επίθεση ή ΤΙΑ).

Συμπτώματα

Αιτίες

Περίπου το 85 τοις εκατό των διαδρομών είναι ισχαιμικά εγκεφαλικά επεισόδια. Τα ισχαιμικά εγκεφαλικά επεισόδια εμφανίζονται όταν οι αρτηρίες στον εγκέφαλό σας στενεύουν ή μπλοκαριστούν, προκαλώντας σοβαρή μείωση της ροής του αίματος (ισχαιμία). Τα πιο συνηθισμένα ισχαιμικά εγκεφαλικά επεισόδια περιλαμβάνουν

Αιμορραγικό εγκεφαλικό επεισόδιο συμβαίνει όταν ένα αιμοφόρο αγγείο στον εγκέφαλό σας διαρρέει ή διαρρηγνύεται. Οι αιμορραγίες του εγκεφάλου μπορούν να προκύψουν από πολλές καταστάσεις που επηρεάζουν τα αιμοφόρα αγγεία σας, συμπεριλαμβανομένης της μη ελεγχόμενης υψηλής αρτηριακής πίεσης (υπέρτασης), της υπερβολικής θεραπείας με αντιπηκτικά και των ασθενών σημείων στα τοιχώματα των αιμοφόρων αγγείων (ανευρύσματα).

Παράγοντες κινδύνου

Μία λιγότερο συχνή αιτία αιμορραγίας είναι η ρήξη μιας ανώμαλης σύμπλεξης αιμοφόρων αγγείων με λεπτά τοιχώματα (αρτηριοφλεβικές δυσμορφίες) που εμφανίζονται κατά τη γέννηση. Οι τύποι αιμορραγικού εγκεφαλικού επεισοδίου περιλαμβάνουν

Επιπλοκές

Ενδοεγκεφαλική αιμορραγία. Σε μια ενδοεγκεφαλική αιμορραγία, ένα αιμοφόρο αγγείο στον εγκέφαλο εκρήγνυται και χύνεται στον περιβάλλοντα εγκεφαλικό ιστό, καταστρέφοντας τα εγκεφαλικά κύτταρα. Τα κύτταρα του εγκεφάλου πέρα ​​από τη διαρροή στερούνται αίματος και επίσης καταστρέφονται.

Η υψηλή αρτηριακή πίεση, το τραύμα, οι αγγειακές δυσπλασίες, η χρήση φαρμάκων για την αραίωση του αίματος και άλλες παθήσεις μπορεί να προκαλέσουν ενδοεγκεφαλική αιμορραγία.

Υποαραχνοειδής αιμοραγία. Σε μια υποαραχνοειδή αιμορραγία, μια αρτηρία πάνω ή κοντά στην επιφάνεια του εγκεφάλου σας εκρήγνυται και χύνεται μέσα στο διάστημα μεταξύ της επιφάνειας του εγκεφάλου σας και του κρανίου σας. Αυτή η αιμορραγία συχνά σηματοδοτείται από ξαφνική, σοβαρή κεφαλαλγία.

Μια υποαραχνοειδής αιμορραγία προκαλείται συνήθως από την έκρηξη ενός μικρού σχήματος σάκκου ή μούρων που εξουδετερώνει μια αρτηρία γνωστή ως ανεύρυσμα. Μετά την αιμορραγία, τα αιμοφόρα αγγεία του εγκεφάλου σας μπορεί να διευρυνθούν και να περιοριστούν αδρανώς (αγγειόσπασμος), προκαλώντας βλάβη εγκεφαλικών κυττάρων περιορίζοντας περαιτέρω τη ροή του αίματος.

Μια παροδική ισχαιμική επίθεση (TIA) – επίσης γνωστή ως υπουργός Υγείας – είναι μια σύντομη περίοδος συμπτωμάτων παρόμοια με αυτά που θα είχατε σε ένα εγκεφαλικό επεισόδιο. Μια προσωρινή μείωση στην παροχή αίματος σε μέρος του εγκεφάλου σας προκαλεί ΤΙΑ, τα οποία συχνά διαρκούν λιγότερο από πέντε λεπτά.

Όπως ένα ισχαιμικό αγγειακό εγκεφαλικό επεισόδιο, εμφανίζεται μια ΤΙΑ όταν ένας θρόμβος ή θραύσματα εμποδίζουν τη ροή του αίματος σε μέρος του εγκεφάλου σας. Μια ΤΙΑ δεν αφήνει διαρκή συμπτώματα, διότι το μπλοκάρισμα είναι προσωρινό.

Ζητήστε την επείγουσα περίθαλψη ακόμη και αν τα συμπτώματά σας φαίνεται να ξεκαθαρίζουν. Έχοντας ένα TIA σας θέτει σε μεγαλύτερο κίνδυνο να πάρετε ένα πλήρες-εγκεφαλικό επεισόδιο, προκαλώντας μόνιμη ζημιά αργότερα. Αν είχατε μια ΤΙΑ, σημαίνει ότι υπάρχει πιθανώς μια μερικώς παρεμποδιζόμενη ή περιορισμένη αρτηρία που οδηγεί στον εγκέφαλό σας ή μια πηγή θρόμβου στην καρδιά.

Δεν είναι δυνατόν να πείτε εάν έχετε ένα εγκεφαλικό επεισόδιο ή μια TIA με βάση μόνο τα συμπτώματά σας. Μέχρι το ήμισυ των ανθρώπων των οποίων τα συμπτώματα φαίνονται να εξαφανίζονται στην πραγματικότητα είχαν ένα εγκεφαλικό επεισόδιο προκαλώντας εγκεφαλική βλάβη.

Πολλοί παράγοντες μπορούν να αυξήσουν τον κίνδυνο ενός εγκεφαλικού επεισοδίου. Μερικοί παράγοντες μπορούν επίσης να αυξήσουν τις πιθανότητες καρδιακής προσβολής. Ενδεχομένως αντιμετωπίζονται παράγοντες κινδύνου εγκεφαλικού επεισοδίου

Άλλοι παράγοντες που συνδέονται με υψηλότερο κίνδυνο εγκεφαλικού επεισοδίου περιλαμβάνουν

Ένα εγκεφαλικό επεισόδιο μπορεί μερικές φορές να προκαλέσει προσωρινές ή μόνιμες αναπηρίες, ανάλογα με το πόσο χρονικό διάστημα ο εγκέφαλος στερείται ροής αίματος και ποιο μέρος επηρεάστηκε. Επιπλοκές μπορεί να περιλαμβάνουν

Πόνος. Τα άτομα που έχουν υποστεί εγκεφαλικά επεισόδια μπορεί να έχουν πόνο, μούδιασμα ή άλλες παράξενες αισθήσεις σε μέρη του σώματός τους που επηρεάζονται από εγκεφαλικό επεισόδιο. Για παράδειγμα, εάν ένα εγκεφαλικό επεισόδιο σας κάνει να χάσετε αίσθηση στο αριστερό σας χέρι, μπορεί να αναπτύξετε μια δυσάρεστη αίσθηση μυρμήγκιασμα στο χέρι.

Οι άνθρωποι μπορεί επίσης να είναι ευαίσθητοι στις μεταβολές της θερμοκρασίας, ιδιαίτερα σε ακραίες συνθήκες ψυχρού μετά από εγκεφαλικό επεισόδιο Αυτή η επιπλοκή είναι γνωστή ως πόνος κεντρικού εγκεφαλικού επεισοδίου ή σύνδρομο κεντρικού πόνου. Αυτή η κατάσταση γενικά αναπτύσσεται αρκετές εβδομάδες μετά από ένα εγκεφαλικό επεισόδιο και μπορεί να βελτιωθεί με την πάροδο του χρόνου. Αλλά επειδή ο πόνος προκαλείται από ένα πρόβλημα στον εγκέφαλό σας, παρά έναν σωματικό τραυματισμό, υπάρχουν λίγες θεραπείες.

Όπως συμβαίνει με κάθε εγκεφαλική βλάβη, η επιτυχία της αντιμετώπισης αυτών των επιπλοκών θα διαφέρει από άτομο σε άτομο.

επισκεφθείτε το γιατρό σας