συμπτώματα και αιτίες

Τα σημάδια και τα συμπτώματα της σκλήρυνσης κατά πλάκας μπορεί να διαφέρουν σημαντικά από άτομο σε άτομο και κατά τη διάρκεια της νόσου, ανάλογα με τη θέση των επηρεαζόμενων νευρικών ινών. Μπορούν να συμπεριληφθούν

Επισκεφθείτε γιατρό εάν αντιμετωπίσετε οποιοδήποτε από τα παραπάνω συμπτώματα για άγνωστους λόγους.

Οι περισσότεροι άνθρωποι με σκλήρυνση κατά πλάκας έχουν μια σειρά υποτροπιάζουσας νόσου. Παρουσιάζουν περιόδους νέων συμπτωμάτων ή υποτροπών που αναπτύσσονται σε ημέρες ή εβδομάδες και συνήθως βελτιώνονται εν μέρει ή εντελώς. Αυτές οι υποτροπές ακολουθούνται από ήσυχες περιόδους ύφεσης της νόσου που μπορούν να διαρκέσουν μήνες ή και χρόνια.

Μικρές αυξήσεις στη θερμοκρασία του σώματος μπορεί προσωρινά να επιδεινώσουν τα σημάδια και τα συμπτώματα της σκλήρυνσης κατά πλάκας, αλλά αυτά δεν θεωρούνται υποτροπές της νόσου.

Περίπου το 60 έως 70 τοις εκατό των ατόμων με υποτροπιάζουσα-διαλείπουσα ΚΜ τελικά αναπτύσσουν μια σταθερή εξέλιξη των συμπτωμάτων, με ή χωρίς περιόδους ύφεσης, που είναι γνωστά ως δευτερογενώς προοδευτική ΣΜ.

Η επιδείνωση των συμπτωμάτων συνήθως περιλαμβάνει προβλήματα κινητικότητας και βάδισης. Ο ρυθμός της εξέλιξης της νόσου ποικίλλει σημαντικά μεταξύ των ατόμων με δευτερογενώς προοδευτική ΣΚΠ.

Ορισμένα άτομα με MS εμφανίζουν σταδιακή έναρξη και σταθερή εξέλιξη σημείων και συμπτωμάτων χωρίς υποτροπές. Αυτό είναι γνωστό ως πρωτεύον-προοδευτικό MS.

Συμπτώματα

Η πορεία της νόσου

Η αιτία της σκλήρυνσης κατά πλάκας είναι άγνωστη. Θεωρείται μια αυτοάνοση ασθένεια στην οποία το ανοσοποιητικό σύστημα του οργανισμού επιτίθεται στους ιστούς του. Στην περίπτωση της MS, αυτή η δυσλειτουργία του ανοσοποιητικού συστήματος καταστρέφει τη μυελίνη (τη λιπαρή ουσία που καλύπτει και προστατεύει τις νευρικές ίνες στον εγκέφαλο και στον νωτιαίο μυελό).

Η μυελίνη μπορεί να συγκριθεί με την επίστρωση μόνωσης σε ηλεκτρικά καλώδια. Όταν η προστατευτική μυελίνη είναι κατεστραμμένη και οι νευρικές ίνες εκτίθενται, τα μηνύματα που ταξιδεύουν κατά μήκος αυτού του νεύρου μπορεί να επιβραδυνθούν ή να μπλοκαριστούν. Το νεύρο μπορεί επίσης να καταστραφεί.

Αιτίες

Δεν είναι ξεκάθαρο γιατί αναπτύσσεται η ΣΚ σε μερικούς ανθρώπους και όχι σε άλλους. Ένας συνδυασμός γενετικών και περιβαλλοντικών παραγόντων φαίνεται να είναι υπεύθυνος.

Παράγοντες κινδύνου

Αυτοί οι παράγοντες μπορεί να αυξήσουν τον κίνδυνο ανάπτυξης σκλήρυνσης κατά πλάκας

Επιπλοκές

Μπορεί επίσης να αναπτυχθούν άτομα με σκλήρυνση κατά πλάκας

επισκεφθείτε το γιατρό σας