συστηματικά κορτικοστεροειδή για ανακούφιση κατά τη διάρκεια επιθέσεων άσθματος

Τα ακόλουθα φάρμακα μπορούν να χορηγηθούν ως ένεση

Όλα τα κορτικοστεροειδή μειώνουν τη φλεγμονή των αεραγωγών που μεταφέρουν αέρα στους πνεύμονες (βρογχικοί σωλήνες). Μειώνουν επίσης τη βλέννα που προκαλείται από τους βρογχικούς σωλήνες και σας διευκολύνουν να αναπνεύσετε.

Τα συστηματικά κορτικοστεροειδή κυκλοφορούν στο σώμα πριν φθάσουν στον αεραγωγό. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα περισσότερες ανεπιθύμητες ενέργειες και πιο σοβαρές παρενέργειες από ό, τι με τα εισπνεόμενα κορτικοστεροειδή, τα οποία αντιμετωπίζουν μόνο φλεγμονή στους αεραγωγούς.

Τα συστηματικά κορτικοστεροειδή βοηθούν στον έλεγχο της στένωσης και της φλεγμονής των αεραγωγών των πνευμόνων στο άσθμα. Είναι συνηθισμένοι

Τα κορτικοστεροειδή από το στόμα ή από την ένεση μπορούν να χρησιμοποιηθούν ως βραχυχρόνια θεραπεία μετά από επίθεση άσθματος ή όταν το άσθμα δεν έχει υποβληθεί σε έλεγχο. Η θεραπεία “έκρηξης” με κορτικοστεροειδή μπορεί να συνεχιστεί για 3 έως 14 ημέρες ή περισσότερο. Ένα άτομο που συνεχίζει να έχει προσβολές άσθματος ενώ θεραπεύεται με εισπνεόμενα κορτικοστεροειδή μπορεί να χρειαστεί να αυξήσει τη δόση του φαρμάκου.

Τα κορτικοστεροειδή μπορεί να κάνουν το επεισόδιο μικρότερο και να αποτρέψουν την πρόωρη επανεμφάνιση των επεισοδίων. Η διάρκεια της θεραπείας με κορτικοστεροειδή μπορεί να διαφέρει ανάλογα με το άτομο. Η επίθεσή σας δεν ήταν πολύ σοβαρή, θα μπορούσατε να πάρετε κορτικοστεροειδή μόνο για 3 ημέρες. Αλλά ίσως χρειαστεί να τα πάρετε για αρκετές εβδομάδες για μια πολύ σοβαρή επίθεση.

Τα άτομα που πάσχουν από σοβαρό επίμονο άσθμα μπορεί να χρειαστεί να παίρνουν τα κορτικοστεροειδή χάπια ή το υγρό από το στόμα καθημερινά ή κάθε δεύτερη μέρα για τον έλεγχο των συμπτωμάτων τους.

Διαφορετικοί τύποι φαρμάκων χρησιμοποιούνται συχνά μαζί για τη θεραπεία του άσθματος. Η ιατρική θεραπεία για το άσθμα εξαρτάται από την ηλικία ενός ατόμου, τον τύπο του άσθματος και πόσο καλά η θεραπεία ελέγχει τα συμπτώματα του άσθματος.

Ο γιατρός σας θα συνεργαστεί μαζί σας για να βρείτε τον αριθμό και τη δόση των φαρμάκων που λειτουργούν καλύτερα.

Μια ανασκόπηση της έρευνας δείχνει ότι η θεραπεία με συστηματικά κορτικοστεροειδή κατά τη διάρκεια μιας επίθεσης άσθματος μείωσε τις εισαγωγές στο νοσοκομείο και τη συχνότητα υποτροπής στους ενήλικες. 1

Μια ανασκόπηση της έρευνας σχετικά με τις θεραπείες για το άσθμα στα παιδιά διαπίστωσε ότι τα συστηματικά κορτικοστεροειδή κατά τη διάρκεια μιας επίθεσης κατά του άσθματος μείωσαν τη διάρκεια των επισκέψεων σε νοσοκομεία για επιθέσεις άσθματος για παιδιά. 2

Αποκτήστε ανακούφιση από συμπτώματα άσθματος κατά τη διάρκεια μέτριας ή σοβαρής προσβολής από άσθμα. Πάρτε τον έλεγχο των συμπτωμάτων όταν αρχίζετε μακροχρόνια θεραπεία του άσθματος μετά την αρχική διάγνωσή σας.

Τα παιδιά ηλικίας έως 4 ετών αντιμετωπίζονται συνήθως λίγο διαφορετικά από αυτά των 5 έως 11 ετών. Η ελάχιστη ποσότητα φαρμάκου που ελέγχει τα συμπτώματα άσθματος χρησιμοποιείται. Η ποσότητα φαρμάκου και ο αριθμός των φαρμάκων αυξάνονται σταδιακά. Έτσι, εάν το άσθμα δεν ελέγχεται σε χαμηλή δόση ενός φαρμάκου ελέγχου, η δόση μπορεί να αυξηθεί. Μπορεί να προστεθεί άλλο φάρμακο. Εάν το άσθμα έχει υποβληθεί σε έλεγχο για αρκετούς μήνες σε κάποια δόση φαρμάκου, η δόση μπορεί να μειωθεί. Αυτό μπορεί να σας βοηθήσει να βρείτε τη μικρότερη ποσότητα φαρμάκου που θα ελέγχει το άσθμα.

Στα παιδιά, τα κορτικοστεροειδή χάπια μειώνουν τη σοβαρότητα και το μήκος μιας επίθεσης άσθματος. Αλλά για τα χάπια για να σταματήσει μια επίθεση άσθματος, είναι σημαντικό να τους δώσουμε στο πρώτο σημάδι των συμπτωμάτων. 3

Όλα τα φάρμακα έχουν παρενέργειες. Αλλά πολλοί άνθρωποι δεν αισθάνονται τις παρενέργειες, ή είναι σε θέση να αντιμετωπίσουν τους. Ρωτήστε τον φαρμακοποιό σας σχετικά με τις παρενέργειες κάθε φαρμάκου που παίρνετε. Οι ανεπιθύμητες ενέργειες αναφέρονται επίσης στις πληροφορίες που συνοδεύουν το φάρμακό σας.

Εδώ είναι μερικά σημαντικά πράγματα που πρέπει να σκεφτούμε

Οι συχνές ανεπιθύμητες ενέργειες της μακροχρόνιας θεραπείας με κορτικοστεροειδή που χορηγούνται από το στόμα περιλαμβάνουν

Για να ελαχιστοποιηθούν ή να προληφθούν οι ανεπιθύμητες ενέργειες των κορτικοστεροειδών, η δόση των κορτικοστεροειδών παραμένει όσο το δυνατόν χαμηλότερη, διατηρώντας παράλληλα τον έλεγχο του άσθματος.

Ανατρέξτε στην Αναφορά φαρμάκων για πλήρη λίστα των ανεπιθύμητων ενεργειών. (Η αναφορά φαρμάκων δεν είναι διαθέσιμη σε όλα τα συστήματα.)

Εάν χρησιμοποιείτε συστηματικά κορτικοστεροειδή για περισσότερο από 3 εβδομάδες και πρόκειται να σταματήσετε να τα παίρνετε, θα πρέπει να μειώσετε σταδιακά το ποσό που χρησιμοποιείτε, αντί να τα σταματήσετε όλα με τη μία. Αυτό θα βοηθήσει στην αποφυγή προβλημάτων με τα επινεφρίδια.

Η ιατρική είναι ένα από τα πολλά εργαλεία που έχει ο γιατρός σας για να θεραπεύσει ένα πρόβλημα υγείας. Η λήψη φαρμάκων, όπως προτείνει ο γιατρός σας, θα βελτιώσει την υγεία σας και μπορεί να αποτρέψει μελλοντικά προβλήματα. Εάν δεν παίρνετε τα φάρμακά σας σωστά, ενδέχεται να θέσετε σε κίνδυνο την υγεία σας (και ίσως τη ζωή σας).

Υπάρχουν πολλοί λόγοι για τους οποίους οι άνθρωποι δυσκολεύονται να πάρουν το φάρμακό τους. Αλλά στις περισσότερες περιπτώσεις, υπάρχει κάτι που μπορείτε να κάνετε. Για προτάσεις σχετικά με τον τρόπο αντιμετώπισης κοινών προβλημάτων, Λαμβάνοντας τα φάρμακα σύμφωνα με τις προδιαγραφές.

Εάν είστε έγκυος, θηλάζετε ή σχεδιάζετε να μείνετε έγκυος, μην χρησιμοποιείτε φάρμακα εκτός εάν σας το πει ο γιατρός σας. Μερικά φάρμακα μπορεί να βλάψουν το μωρό σας. Αυτό περιλαμβάνει συνταγογραφούμενα και μη συνταγογραφούμενα φάρμακα, βιταμίνες, βότανα και συμπληρώματα. Και βεβαιωθείτε ότι όλοι οι γιατροί σας γνωρίζουν ότι είστε έγκυος, θηλάζετε ή σχεδιάζετε να μείνετε έγκυος.

Οι γυναίκες που έχουν περάσει από την εμμηνόπαυση και που χρησιμοποιούν κορτικοστεροειδή από το στόμα ή έγχυση για μεγάλες χρονικές περιόδους πρέπει να λαμβάνουν επιπλέον ασβέστιο και βιταμίνη D – και πιθανώς διφωσφονικά (όπως το Fosamax) – για την πρόληψη της οστικής απώλειας (οστεοπόρωση).

Η παρακολούθηση της φροντίδας αποτελεί βασικό μέρος της θεραπείας και της ασφάλειάς σας. Βεβαιωθείτε ότι κάνετε και πηγαίνετε σε όλα τα ραντεβού και καλέστε το γιατρό σας εάν αντιμετωπίζετε προβλήματα. Είναι επίσης μια καλή ιδέα να γνωρίζετε τα αποτελέσματα των δοκιμών σας και να διατηρείτε μια λίστα με τα φάρμακα που παίρνετε.

Συμπληρώστε τη νέα φόρμα πληροφοριών φαρμάκων (PDF) (Τι είναι ένα έγγραφο PDF;) για να σας βοηθήσει να κατανοήσετε αυτό το φάρμακο.

Rodrigo G (2011). Άσθμα σε ενήλικες (οξεία), ημερομηνία αναζήτησης Απρίλιος 2010. BMJ Clinical Evidence. Διατίθεται στο διαδίκτυο: http: //www.clinicalevidence.

Οι Okpapi Α, et αϊ. (2012). Άσθμα και άλλες επαναλαμβανόμενες διαταραχές συριγμού στα παιδιά (οξεία), ημερομηνία αναζήτησης Ιούνιος 2010. BMJ Clinical Evidence. Διατίθεται στο διαδίκτυο: http: //www.clinicalevidence.

Rachelefsky G (2003). Θεραπεία των παροξύνσεων του άσθματος στα παιδιά: Ο ρόλος των συστηματικών κορτικοστεροειδών. Pediatrics, 112 (2): 382-397.

Ε. Gregory Thompson, MD – Εσωτερική ιατρική? Rohit K Katial, MD – Αλλεργία και Ανοσολογία

9 Σεπτεμβρίου 2014

Πάρτε την αξιολόγηση του άσθματος για να πάρετε εξατομικευμένο σχέδιο δράσης

Συνήθως τα οφέλη του φαρμάκου είναι πιο σημαντικά από οποιεσδήποτε δευτερεύουσες παρενέργειες. Οι ανεπιθύμητες ενέργειες μπορεί να εξαφανιστούν αφού πάρετε το φάρμακο για λίγο. Εάν οι παρενέργειες εξακολουθούν να σας ενοχλούν και αναρωτιέστε αν πρέπει να συνεχίσετε να παίρνετε το φάρμακο, καλέστε το γιατρό σας. Αυτός ή αυτή μπορεί να είναι σε θέση να μειώσει τη δόση σας ή να αλλάξει το φάρμακο. Μην σταματήσετε ξαφνικά τη λήψη του φαρμάκου σας, εκτός εάν σας το πει ο γιατρός σας.

Μειωμένη ανάπτυξη ή σταματημένη ανάπτυξη στα παιδιά. Προβλήματα με την ικανότητα του σώματος να χρησιμοποιεί γλυκόζη (διαβήτη). Αδυναμία των οστών (οστεοπόρωση) ή ενδεχομένως οστική θανάτωση (άσηπτη νέκρωση του μηριαίου οστού) από αλλαγές στην παροχή αίματος. Υψηλή αρτηριακή πίεση (υπέρταση); Επαναλαμβανόμενες λοιμώξεις, μώλωπες και αραίωση δέρματος (ατροφία). Τα κορτικοστεροειδή καθιστούν επίσης λιγότερο πιθανό να έχετε πυρετό, έτσι ώστε να μην αναγνωρίζεται πάντα άμεσα μια λοίμωξη. Ανάδευση του φακού του οφθαλμού (καταρράκτης).

Da; Νύχτα