της ουσίας sulindac (στοματική οδό) και των εμπορικών ονομασιών

Το Sulindac είναι ένα μη στεροειδές αντιφλεγμονώδες φάρμακο (NSAID) που χρησιμοποιείται για τη θεραπεία ήπιου έως μέτριου πόνου και βοηθά στην ανακούφιση των συμπτωμάτων της αρθρίτιδας (π.χ. οστεοαρθρίτιδα και ρευματοειδής αρθρίτιδα) ή οξεία ουρική αρθρίτιδα, όπως φλεγμονή, πρήξιμο, δυσκαμψία και πόνος στις αρθρώσεις. Αυτό το φάρμακο δεν θεραπεύει την αρθρίτιδα και θα σας βοηθήσει μόνο για όσο συνεχίζετε να το παίρνετε.

Το Sulindac χρησιμοποιείται επίσης για τη θεραπεία της αγκυλοποιητικής σπονδυλίτιδας, που είναι ένας τύπος αρθρίτιδας που επηρεάζει τις αρθρώσεις της σπονδυλικής στήλης. Αυτό το φάρμακο μπορεί επίσης να χρησιμοποιηθεί για τη θεραπεία του επώδυνου ώμου (θυλακίτιδα ή τενοντίτιδα).

Αυτό το φάρμακο είναι διαθέσιμο μόνο με τη συνταγή του γιατρού σας.

Αυτό το προϊόν διατίθεται στις ακόλουθες μορφές δοσολογίας

Όταν αποφασίζετε να χρησιμοποιήσετε ένα φάρμακο, οι κίνδυνοι λήψης του φαρμάκου πρέπει να σταθμίζονται έναντι του καλού που θα κάνει. Αυτή είναι μια απόφαση που εσείς και ο γιατρός σας θα κάνετε. Για αυτό το φάρμακο πρέπει να λαμβάνονται υπόψη τα ακόλουθα

Ενημερώστε το γιατρό σας εάν είχατε ποτέ ασυνήθιστη ή αλλεργική αντίδραση σε αυτό το φάρμακο ή σε άλλα φάρμακα. Επίσης, ενημερώστε τον γιατρό σας εάν έχετε άλλα είδη αλλεργιών, όπως για τρόφιμα, βαφές, συντηρητικά ή ζώα. Για τα μη συνταγογραφούμενα προϊόντα, διαβάστε προσεκτικά την ετικέτα ή τα συστατικά της συσκευασίας.

Δεν έχουν διεξαχθεί κατάλληλες μελέτες σχετικά με τη σχέση ηλικίας με τις επιδράσεις του sulindac στον παιδιατρικό πληθυσμό. Η ασφάλεια και η αποτελεσματικότητα δεν έχουν τεκμηριωθεί.

Δισκίο

Οι κατάλληλες μελέτες που έχουν διεξαχθεί μέχρι σήμερα δεν κατέδειξαν γηριατρικά ειδικά προβλήματα που θα περιόριζαν τη χρησιμότητα του σουλινδάκ στους ηλικιωμένους. Ωστόσο, οι ηλικιωμένοι ασθενείς μπορεί να είναι πιο ευαίσθητοι στις επιδράσεις του sulindac σε σύγκριση με τους νεότερους ενήλικες και είναι πιο πιθανό να παρουσιάσουν νεφρικά προβλήματα που σχετίζονται με την ηλικία, γεγονός που μπορεί να απαιτήσει προσαρμογή της δόσης για τους ασθενείς που λαμβάνουν sulindac.

Αλλεργίες

Δεν υπάρχουν επαρκείς μελέτες στις γυναίκες για τον προσδιορισμό του κινδύνου για βρέφη κατά τη χρήση αυτού του φαρμάκου κατά τη διάρκεια του θηλασμού. Ζυγίστε τα δυνητικά οφέλη από τους πιθανούς κινδύνους πριν πάρετε αυτό το φάρμακο ενώ θηλάζετε.

Παιδιατρικός

Παρόλο που ορισμένα φάρμακα δεν πρέπει να χρησιμοποιούνται καθόλου μαζί, σε άλλες περιπτώσεις μπορούν να χρησιμοποιηθούν μαζί δύο διαφορετικά φάρμακα, ακόμη και αν μπορεί να υπάρξει αλληλεπίδραση. Σε αυτές τις περιπτώσεις, ο γιατρός σας μπορεί να θέλει να αλλάξει τη δόση ή μπορεί να χρειαστούν άλλες προφυλάξεις. Όταν παίρνετε αυτό το φάρμακο, είναι ιδιαίτερα σημαντικό να γνωρίζει ο επαγγελματίας υγείας σας εάν παίρνετε οποιοδήποτε από τα παρακάτω φάρμακα. Οι ακόλουθες αλληλεπιδράσεις έχουν επιλεγεί με βάση τη δυνητική τους σημασία και δεν είναι απαραιτήτως όλες.

Γηριατρική

Δεν συνιστάται η χρήση αυτού του φαρμάκου με οποιοδήποτε από τα παρακάτω φάρμακα. Ο γιατρός σας μπορεί να αποφασίσει να μην σας θεραπεύσει με αυτό το φάρμακο ή να αλλάξει ορισμένα από τα άλλα φάρμακα που παίρνετε.

Η χρήση αυτού του φαρμάκου με οποιοδήποτε από τα παρακάτω φάρμακα συνήθως δεν συνιστάται, αλλά ενδέχεται να απαιτείται σε ορισμένες περιπτώσεις. Εάν τα δύο φάρμακα συνταγογραφούνται μαζί, ο γιατρός σας μπορεί να αλλάξει τη δόση ή πόσο συχνά χρησιμοποιείτε το ένα ή και τα δύο φάρμακα.

Εγκυμοσύνη

Θηλασμός

Αλληλεπιδράσεις φαρμάκων

Η χρήση αυτού του φαρμάκου με οποιοδήποτε από τα παρακάτω φάρμακα μπορεί να προκαλέσει αυξημένο κίνδυνο ορισμένων ανεπιθύμητων ενεργειών, αλλά η χρήση και των δύο φαρμάκων μπορεί να είναι η καλύτερη θεραπεία για σας. Εάν τα δύο φάρμακα συνταγογραφούνται μαζί, ο γιατρός σας μπορεί να αλλάξει τη δόση ή πόσο συχνά χρησιμοποιείτε το ένα ή και τα δύο φάρμακα.

Ορισμένα φάρμακα δεν πρέπει να χρησιμοποιούνται κατά τη διάρκεια της κατανάλωσης τροφής ή κατά τη διάρκεια της κατανάλωσής της ή κατά την κατανάλωση ορισμένων τύπων τροφίμων, εφόσον ενδέχεται να εμφανιστούν αλληλεπιδράσεις. Η χρήση αλκοόλ ή καπνού με ορισμένα φάρμακα μπορεί επίσης να προκαλέσει αλληλεπιδράσεις. Συζητήστε με το γιατρό σας τη χρήση του φαρμάκου σας με τρόφιμα, αλκοόλ ή καπνό.

Άλλες αλληλεπιδράσεις

Η παρουσία άλλων ιατρικών προβλημάτων ενδέχεται να επηρεάσει τη χρήση αυτού του φαρμάκου. Βεβαιωθείτε ότι ενημερώστε το γιατρό σας αν έχετε άλλα ιατρικά προβλήματα, ειδικά

Άλλα Ιατρικά Προβλήματα

Για την ασφαλή και αποτελεσματική χρήση αυτού του φαρμάκου, μην το παίρνετε περισσότερο, μην το παίρνετε πιο συχνά και μην το παίρνετε για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα από ό, τι διέταξε ο γιατρός σας. Η λήψη πάρα πολύ από αυτό το φάρμακο μπορεί να αυξήσει την πιθανότητα ανεπιθύμητων ενεργειών, ειδικά σε ηλικιωμένους ασθενείς.

Δοσολογία

Αυτό το φάρμακο πρέπει να συνοδεύεται από οδηγό φαρμάκων. Διαβάστε και ακολουθήστε προσεκτικά αυτές τις οδηγίες. Ρωτήστε το γιατρό σας εάν έχετε οποιεσδήποτε ερωτήσεις.

Όταν χρησιμοποιείται για σοβαρή ή συνεχιζόμενη αρθρίτιδα, αυτό το φάρμακο πρέπει να λαμβάνεται τακτικά σύμφωνα με τις οδηγίες του γιατρού σας για να σας βοηθήσει. Αυτό το φάρμακο συνήθως αρχίζει να εργάζεται εντός μιας εβδομάδας, αλλά σε σοβαρές περιπτώσεις μπορεί να περάσουν έως και δύο εβδομάδες ή και περισσότερο, προτού να αρχίσετε να αισθάνεστε καλύτερα. Επίσης, αρκετές εβδομάδες μπορεί να περάσουν πριν αισθανθείτε τις πλήρεις επιδράσεις αυτού του φαρμάκου.

Είναι καλύτερο να παίρνετε αυτό το φάρμακο με φαγητό. Επίσης πίνετε επιπλέον υγρά για να περάσετε περισσότερα ούρα ενώ χρησιμοποιείτε αυτό το φάρμακο. Αυτό θα κρατήσει τους νεφρούς σας να λειτουργούν καλά και να βοηθά στην πρόληψη των προβλημάτων των νεφρών.

Η δόση αυτού του φαρμάκου θα είναι διαφορετική για διάφορους ασθενείς. Ακολουθήστε τις οδηγίες του γιατρού σας ή τις οδηγίες στην ετικέτα. Οι ακόλουθες πληροφορίες περιλαμβάνουν μόνο τις μέσες δόσεις αυτού του φαρμάκου. Εάν η δόση σας είναι διαφορετική, μην την αλλάξετε εκτός εάν σας το πει ο γιατρός σας.

Η ποσότητα του φαρμάκου που παίρνετε εξαρτάται από την ισχύ του φαρμάκου. Επίσης, ο αριθμός των δόσεων που λαμβάνετε κάθε μέρα, ο χρόνος που επιτρέπεται μεταξύ των δόσεων και ο χρόνος που παίρνετε το φάρμακο εξαρτώνται από το ιατρικό πρόβλημα για το οποίο χρησιμοποιείτε το φάρμακο.

Εάν παραλείψετε μια δόση αυτού του φαρμάκου, πάρτε το το συντομότερο δυνατό. Ωστόσο, αν είναι σχεδόν η ώρα για την επόμενη δόση, παραλείψτε τη χαμένη δόση και επιστρέψτε στο κανονικό σας πρόγραμμα δοσολογίας. Μην διπλασιάζετε τις δόσεις.

Αποθηκεύστε το φάρμακο σε κλειστό δοχείο σε θερμοκρασία δωματίου, μακριά από τη θερμότητα, την υγρασία και το άμεσο φως. Κρατήστε από το πάγωμα.

Να φυλάσσεται μακριά από παιδιά.

Μην κρατάτε παλιά φάρμακα ή φάρμακα που δεν χρειάζονται πλέον.

Ρωτήστε τον επαγγελματία του τομέα υγειονομικής περίθαλψης πώς θα πρέπει να πετάξετε οποιοδήποτε φάρμακο δεν χρησιμοποιείτε.

Είναι πολύ σημαντικό ο γιατρός σας να ελέγχει την πρόοδό σας σε τακτικές επισκέψεις για να βεβαιωθείτε ότι το φάρμακο λειτουργεί σωστά. Μπορεί να απαιτούνται εξετάσεις αίματος και ούρων για τον έλεγχο ανεπιθύμητων ενεργειών.

Αυτό το φάρμακο μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο εμφάνισης καρδιακής προσβολής ή εγκεφαλικού επεισοδίου. Αυτό είναι πιθανότερο σε άτομα που έχουν ήδη καρδιακή νόσο. Τα άτομα που χρησιμοποιούν αυτό το φάρμακο για μεγάλο χρονικό διάστημα ενδέχεται επίσης να διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο.

Αυτό το φάρμακο μπορεί να προκαλέσει αιμορραγία στο στομάχι ή στα έντερα. Αυτά τα προβλήματα μπορεί να συμβούν χωρίς προειδοποιητικά σημάδια. Αυτό είναι πιο πιθανό εάν είχατε στο παρελθόν έλκος στομάχου, εάν καπνίζετε ή πίνετε τακτικά οινόπνευμα, είστε άνω των 60 ετών, έχετε κακή υγεία ή εάν χρησιμοποιείτε ορισμένα άλλα φάρμακα (όπως ένα στεροειδές φάρμακο ή ένα λεπτότερο αίμα).

Σοβαρές δερματικές αντιδράσεις μπορεί να εμφανιστούν κατά τη διάρκεια της θεραπείας με αυτό το φάρμακο. Συμβουλευτείτε αμέσως το γιατρό σας εάν έχετε οποιοδήποτε από τα ακόλουθα συμπτώματα κατά τη λήψη αυτού του φαρμάκου: φλύκταινες, απολέπιση, χαλάρωση του δέρματος, ρίγη, βήχας, διάρροια, πυρετός, φαγούρα, πόνος στις αρθρώσεις ή στους μυς, ερυθηματώδεις δερματικές βλάβες, πονόλαιμος, πληγές, έλκη, λευκές κηλίδες στο στόμα ή στα χείλη ή ασυνήθιστη κόπωση ή αδυναμία.

Χαμένη δόση

Κάποιες πιθανές προειδοποιητικές ενδείξεις σοβαρών ανεπιθύμητων ενεργειών που μπορεί να εμφανιστούν κατά τη διάρκεια της θεραπείας με αυτό το φάρμακο μπορεί να περιλαμβάνουν μαύρα κόπρανα, μειωμένη ούρηση, σοβαρό πόνο στο στομάχι, εξάνθημα στο δέρμα, πρήξιμο του προσώπου, δάχτυλα, πόδια ή κάτω πόδια, ασυνήθιστη αιμορραγία ή μώλωπες · ασυνήθιστη αύξηση του σωματικού βάρους · εμετό αίματος ή υλικού που μοιάζει με καφέ · ή κίτρινο δέρμα ή μάτια .. Επίσης, μπορεί να εμφανιστούν ενδείξεις σοβαρών καρδιακών προβλημάτων όπως πόνος στο στήθος, γρήγορος ή ακανόνιστος καρδιακός παλμός, σφίξιμο στο στήθος, ασυνήθιστο ξέπλυμα τη ζεστασιά του δέρματος, την αδυναμία ή την παρακμή του λόγου. Σταματήστε να παίρνετε αυτό το φάρμακο και επικοινωνήστε αμέσως με το γιατρό σας εάν παρατηρήσετε κάποιο από αυτά τα προειδοποιητικά σημάδια.

Αποθήκευση

Αυτό το φάρμακο μπορεί να προκαλέσει σοβαρό τύπο αλλεργικής αντίδρασης που ονομάζεται αναφυλαξία. Αν και αυτό είναι σπάνιο, μπορεί να εμφανίζεται πιο συχνά σε ασθενείς που είναι αλλεργικοί στην ασπιρίνη ή σε άλλα μη στεροειδή αντιφλεγμονώδη φάρμακα (ΜΣΑΦ). Η αναφυλαξία μπορεί να είναι απειλητική για τη ζωή και απαιτεί άμεση ιατρική φροντίδα. Τα πιο σοβαρά συμπτώματα αυτής της αντίδρασης είναι η ταχεία ή ακανόνιστη αναπνοή, η αναπνοή, η συριγμό ή η λιποθυμία. Άλλα σημεία μπορεί να περιλαμβάνουν αλλαγή χρώματος του προσώπου, πολύ γρήγορο αλλά ακανόνιστο καρδιακό παλμό ή παλμό, διογκώσεις τύπου κυψέλης στο δέρμα και πρήξιμο ή πρήξιμο των βλεφάρων ή γύρω από τα μάτια. Εάν προκύψουν αυτά τα αποτελέσματα, λάβετε αμέσως βοήθεια έκτακτης ανάγκης.

Η χρήση αυτού του φαρμάκου κατά τη διάρκεια της καθυστερημένης κύησης μπορεί να βλάψει το αγέννητο μωρό σας Εάν πιστεύετε ότι έχετε μείνει έγκυος κατά τη χρήση του φαρμάκου, ενημερώστε αμέσως το γιατρό σας.

Αυτό το φάρμακο μπορεί να προκαλέσει προβλήματα με το πάγκρεας. Συμβουλευτείτε αμέσως το γιατρό σας εάν έχετε οποιοδήποτε από τα ακόλουθα συμπτώματα κατά τη λήψη αυτού του φαρμάκου: φούσκωμα, ρίγη, δυσκοιλιότητα, σκοτεινά ούρα, γρήγορος καρδιακός παλμός, πυρετός, δυσπεψία, απώλεια όρεξης, ναυτία, πόνοι στο στομάχι, στην πλευρά ή στην κοιλιά , ενδεχομένως ακτινοβολώντας στην πλάτη · εμετός · ή κίτρινα μάτια ή δέρμα.

Ελέγξτε αμέσως με το γιατρό σας εάν εμφανιστεί θολή όραση, δυσκολία στην ανάγνωση ή οποιαδήποτε άλλη αλλαγή στην όραση κατά τη διάρκεια ή μετά τη θεραπεία σας. Ο γιατρός σας μπορεί να θέλει να ελέγχετε τα μάτια σας από έναν οφθαλμίατρο (οφθαλμίατρο).

Καλέστε αμέσως το γιατρό σας αν έχετε σύγχυση, υπνηλία, πυρετό, γενική αίσθηση ασθένειας, πονοκέφαλο, απώλεια όρεξης, ναυτία, δύσκαμπτο λαιμό ή πλάτη ή εμετό. Αυτά μπορεί να είναι συμπτώματα μηνιγγίτιδας.

Πριν από οποιαδήποτε χειρουργική επέμβαση ή ιατρικές εξετάσεις, ενημερώστε το γιατρό σας ότι παίρνετε αυτό το φάρμακο. Μπορεί να είναι απαραίτητο να σταματήσετε τη θεραπεία για λίγο ή να αλλάξετε σε διαφορετικό μη στεροειδές αντιφλεγμονώδες φάρμακο πριν από τη διαδικασία σας.

Μην πάρετε άλλα φάρμακα εκτός εάν έχουν συζητηθεί με το γιατρό σας. Αυτό περιλαμβάνει συνταγογραφούμενα ή μη συνταγογραφούμενα (εξωχρηματιστηριακά] φάρμακα και συμπληρώματα βοτάνων ή βιταμινών.

Μαζί με τα απαραίτητα αποτελέσματά του, ένα φάρμακο μπορεί να προκαλέσει κάποια ανεπιθύμητα αποτελέσματα. Παρόλο που δεν μπορεί να συμβούν όλες αυτές οι ανεπιθύμητες ενέργειες, μπορεί να χρειαστεί ιατρική φροντίδα.

Επικοινωνήστε αμέσως με το γιατρό σας εάν συμβεί κάποια από τις ακόλουθες ανεπιθύμητες ενέργειες

Λάβετε άμεση βοήθεια έκτακτης ανάγκης αμέσως εάν συμβεί οποιοδήποτε από τα ακόλουθα συμπτώματα υπερδοσολογίας

Κάποιες ανεπιθύμητες ενέργειες μπορεί να εμφανιστούν, οι οποίες συνήθως δεν χρειάζονται ιατρική φροντίδα. Αυτές οι ανεπιθύμητες ενέργειες μπορεί να εξαφανιστούν κατά τη διάρκεια της θεραπείας καθώς το σώμα σας προσαρμόζεται στο φάρμακο. Επίσης, ο γιατρός σας μπορεί να σας πει για τρόπους πρόληψης ή μείωσης ορισμένων από αυτές τις παρενέργειες. Συμβουλευτείτε τον γιατρό σας εάν κάποια από τις ακόλουθες ανεπιθύμητες ενέργειες συνεχίσει ή είναι ενοχλητική ή εάν έχετε οποιεσδήποτε ερωτήσεις σχετικά με αυτές

Άλλες ανεπιθύμητες ενέργειες που δεν αναφέρονται δεν μπορούν επίσης να εμφανιστούν σε ορισμένους ασθενείς. Εάν παρατηρήσετε κάποια άλλη επίδραση, συμβουλευτείτε το γιατρό σας.