το αυτί του κολυμβητή (otitis externa) – επισκόπηση θέματος

Το αυτί του κολυμβητή (εξωτερική ωτίτιδα) είναι μια φλεγμονή ή μόλυνση του καναλιού του αυτιού, το πέρασμα που οδηγεί από το εξωτερικό αυτί στο τύμπανο. Αυτή η κατάσταση ονομάζεται αυτί του κολυμβητή, επειδή συνήθως συμβαίνει σε ανθρώπους που έχουν κολυμπήσει. Αλλά άλλοι άνθρωποι μπορούν να το πάρουν πάρα πολύ.

Μπορείτε να πάρετε το αυτί του κολυμβητή όταν βακτήρια ή μύκητες μεγαλώνουν στο κανάλι του αυτιού σας. Αυτό συμβαίνει όταν νερό, άμμος ή άλλα μικρά συντρίμματα ερεθίζουν το λεπτό δέρμα στο κανάλι του αυτιού. Άλλα πράγματα που μπορεί να ερεθίσουν το κανάλι του αυτιού περιλαμβάνουν βοηθήματα ακοής, πολύ καθαρισμό αυτιών και έκζεμα του καναλιού του αυτιού.

Το αυτί του κολυμβητή είναι πιθανότερο εάν έχετε ένα πολύ στενό ή τριχωτό αυτί. ζουν σε ένα ζεστό, υγρό κλίμα. έχουν ελάχιστα ή καθόλου αυτιά. έχουν πολλές λοίμωξη των αυτιών? ή έχουν έκζεμα ή ξηρό δέρμα. Εάν στο παρελθόν είχατε το αυτί του κολυμβητή, είναι πιο πιθανό να το πάρετε ξανά.

Το αυτί του κολυμβητή μπορεί να είναι πολύ οδυνηρό. Ο πόνος μπορεί να χειροτερεύσει όταν αγγίζετε τον λοβό του αυτιού ή άλλο τμήμα του εξωτερικού αυτιού ή όταν μασάτε. Άλλα συμπτώματα μπορεί να περιλαμβάνουν φαγούρα, αίσθημα πληρότητας στο αυτί και κιτρινωπή ή καστανή απόφραξη από το αυτί. Το κανάλι του αυτιού σας μπορεί να είναι πρησμένο. Σε σοβαρές περιπτώσεις, το εξωτερικό αυτί μπορεί να είναι κόκκινο και πρησμένο επίσης.

Εάν ο γιατρός σας πρότεινε στα χέρια, χρησιμοποιήστε τα σύμφωνα με τις οδηγίες. Συζητήστε με το γιατρό σας πριν βγάλετε κάτι στο αυτί σας. Αποφύγετε να ρίχνετε νερό στο αυτί μέχρι να καθαριστεί το πρόβλημα. Χρησιμοποιήστε ένα στεγνωτήρα μαλλιών για να στεγνώσει προσεκτικά το αυτί μετά το ντους. Πάρτε ένα over-the-counter φάρμακο για τον πόνο, όπως acetaminophen (όπως Tylenol), ιβουπροφαίνη (όπως Advil ή Motrin), ή ναπροξένη (όπως Aleve). Διαβάστε και ακολουθήστε όλες τις οδηγίες στην ετικέτα. Μην χορηγείτε ασπιρίνη σε κανέναν νεώτερο από 20. Έχει συνδεθεί με το σύνδρομο Reye, μια σοβαρή ασθένεια.

Αν νομίζετε ότι έχετε το αυτί του κολυμβητή, καλέστε το γιατρό σας να βρει τον καλύτερο τρόπο αντιμετώπισης του.

Εάν έχετε διαβήτη ή παίρνετε φάρμακο που καταστέλλει το ανοσοποιητικό σας σύστημα, το αυτί του κολυμβητή μπορεί να προκαλέσει σοβαρά προβλήματα. Καλέστε αμέσως το γιατρό σας.

Ένας γιατρός συνήθως μπορεί να πει εάν έχετε το αυτί του κολυμβητή κοιτάζοντας στο αυτί σας και θέτοντας ερωτήσεις σχετικά με τα συμπτώματά σας.

Ακολουθήστε αυτές τις συμβουλές κατά τη θεραπεία του αυτιού του κολυμβητή