το κάπνισμα: καρδιακή προσβολή και εγκεφαλικά επεισόδια – επισκόπηση θεμάτων

Εάν καπνίζετε, η πιθανότητα να πεθάνετε από καρδιακή προσβολή είναι 2 έως 3 φορές μεγαλύτερη από αυτή ενός ατόμου που δεν καπνίζει. Περίπου 1 στις 4 καρδιακές προσβολές πιστεύεται ότι σχετίζεται άμεσα με το κάπνισμα. Το κάπνισμα είναι πολύ πιο σημαντικός παράγοντας κινδύνου για καρδιακή προσβολή από την υψηλή χοληστερόλη, την παχυσαρκία, την υψηλή αρτηριακή πίεση ή το άγχος. Η άσκηση και μια καλή διατροφή δεν μπορούν να σβήσουν τους κινδύνους για την καρδιά σας που προκαλούνται από το κάπνισμα.

Σε κάθε τεύχος του περιοδικού, ζητάμε από τους ειδικούς μας να απαντήσουν σε ερωτήσεις των αναγνωστών για ένα ευρύ φάσμα θεμάτων. Στο τεύχος Νοέμβριος-Δεκέμβριος 2011, ζητήσαμε από τον εμπειρογνώμονα για την υγεία της καρδιάς James Beckerman, για συμβουλές σχετικά με τη διακοπή του καπνίσματος. Ερ: Είμαι τελικά έτοιμος να σταματήσω το κάπνισμα. Έχετε κάποιες συμβουλές για να το κάνετε πιο εύκολο. Α: Όλοι γνωρίζουμε ότι η απαλλαγή από τον καπνό είναι απαραίτητη για μια υγιή ζωή. Στην πραγματικότητα, η πιο πρόσφατη έκθεση του Γενικού Χειρουργού αναφέρει πώς κάθε έκθεση στον καπνό του καπνού …

Αφού σταματήσετε

Πόσο σύντομα θα σταματήσετε τα πράγματα. Οι άνθρωποι που εγκατέλειψαν το κάπνισμα πριν από την ηλικία των 50 ετών μειώνουν κατά το ήμισυ τον κίνδυνο να πεθάνουν τα επόμενα 15 χρόνια σε σύγκριση με τους συνεχιζόμενους καπνιστές. 2 Αν όμως σταματήσετε το κάπνισμα πριν από την ηλικία των 35 ετών, σχεδόν όλοι οι κίνδυνοι από το κάπνισμα μπορούν να αντιστραφούν.

Εάν έχετε ήδη στεφανιαία νόσο, ο κίνδυνος μιας δεύτερης καρδιακής προσβολής και ο πιθανός αιφνίδιος θάνατος μειώνεται όταν σταματήσετε το κάπνισμα.

Ένα πρόσωπο που καπνίζει είναι δύο φορές πιο πιθανό να πεθάνει από ένα εγκεφαλικό επεισόδιο ως άτομο που δεν καπνίζει. Αφού σταματήσετε, ο κίνδυνος εγκεφαλικού σας κινδύνου μειώνεται με την πάροδο του χρόνου.

Ο κίνδυνος εμφάνισης καρδιακής προσβολής μειώνεται στα μισά 2 χρόνια μετά την διακοπή του καπνίσματος. Και 15 χρόνια μετά την εγκατάλειψή σας, ο κίνδυνος καρδιακής προσβολής σας είναι παρόμοιος με εκείνον ενός ατόμου που δεν καπνίζει ποτέ. Ακόμα κι αν έχετε ήδη υποστεί καρδιακή προσβολή, η διακοπή του καπνίσματος θα μειώσει τον κίνδυνο να έχετε ένα δεύτερο. Ακόμη και αν κερδίσετε βάρος όταν σταματήσετε, ο κίνδυνος καρδιακής προσβολής μειώνεται.