τραυματισμός σπονδηλικής στήλης

Μια βλάβη του νωτιαίου μυελού – βλάβη σε οποιοδήποτε τμήμα του νωτιαίου μυελού ή νεύρα στο τέλος του σπονδυλικού σωλήνα – συχνά προκαλεί μόνιμες αλλαγές στη δύναμη, την αίσθηση και άλλες λειτουργίες του σώματος κάτω από τον τόπο της βλάβης.

Εάν έχετε υποστεί πρόσφατα τραυματισμό του νωτιαίου μυελού, μπορεί να φαίνεται ότι κάθε πτυχή της ζωής σας θα επηρεαστεί.

Πολλοί επιστήμονες είναι αισιόδοξοι ότι η πρόοδος στην έρευνα θα κάνει κάποια μέρα την επισκευή των τραυματισμών της σπονδυλικής στήλης. Ερευνητικές μελέτες διεξάγονται σε όλο τον κόσμο. Εν τω μεταξύ, οι θεραπείες και η αποκατάσταση επιτρέπουν σε πολλούς ανθρώπους με τραυματισμό του νωτιαίου μυελού να οδηγούν παραγωγικές, ανεξάρτητες ζωές.

Η ικανότητά σας να ελέγχετε τα άκρα σας μετά από τραυματισμό του νωτιαίου μυελού εξαρτάται από δύο παράγοντες: τον τόπο του τραυματισμού κατά μήκος του νωτιαίου μυελού σας και τη σοβαρότητα του τραυματισμού του νωτιαίου μυελού.

Το χαμηλότερο τμήμα του νωτιαίου μυελού που λειτουργεί κανονικά μετά από τραυματισμό αναφέρεται ως το νευρολογικό επίπεδο του τραυματισμού σας. Η σοβαρότητα της βλάβης ονομάζεται συχνά “η πληρότητα” και ταξινομείται ως μία από τις ακόλουθες

Επιπλέον, παράλυση από βλάβη του νωτιαίου μυελού μπορεί να αναφέρεται ως

Η ομάδα υγειονομικής περίθαλψης θα εκτελέσει μια σειρά δοκιμών για να καθορίσει το νευρολογικό επίπεδο και την πληρότητα του τραυματισμού σας.

Σημεία και συμπτώματα έκτακτης ανάγκης

Πότε για να δείτε έναν γιατρό

Οι τραυματισμοί του νωτιαίου μυελού οποιασδήποτε φύσης μπορεί να οδηγήσουν σε ένα ή περισσότερα από τα ακόλουθα σημεία και συμπτώματα

Τα σημάδια έκτακτης ανάγκης και τα συμπτώματα της βλάβης του νωτιαίου μυελού μετά από ένα ατύχημα μπορεί να περιλαμβάνουν

Εάν υποπτεύεστε ότι κάποιος έχει τραυματισμό στην πλάτη ή στον αυχένα

Όποιος βιώνει σημαντικό τραύμα στο κεφάλι ή στο λαιμό του, χρειάζεται άμεση ιατρική αξιολόγηση για την πιθανότητα τραυματισμού της σπονδυλικής στήλης. Στην πραγματικότητα, είναι ασφαλέστερο να υποθέσουμε ότι τα θύματα των τραυμάτων έχουν τραυματισμό στη σπονδυλική στήλη μέχρι να αποδειχθεί αλλιώς επειδή

Ο εγκέφαλός σας και το κεντρικό νευρικό σύστημα

Οι τραυματισμοί του νωτιαίου μυελού οφείλονται σε βλάβες στους σπονδύλους, στους συνδέσμους ή στους δίσκους της σπονδυλικής στήλης ή στον ίδιο τον νωτιαίο μυελό.

Βλάβη στις νευρικές ίνες

Μια τραυματική βλάβη του νωτιαίου μυελού μπορεί να οφείλεται σε ξαφνικό, τραυματικό χτύπημα στη σπονδυλική σας στήλη που καταστρέφει, μετατοπίζει, συνθλίβει ή συμπιέζει έναν ή περισσότερους από τους σπονδύλους σας. Μπορεί επίσης να προκύψει από μια πληγή πυροβολικού ή μαχαιριού που διεισδύει και κόβει το νωτιαίο μυελό σας.

Συχνές αιτίες τραυματισμού του νωτιαίου μυελού

Πρόσθετη βλάβη συμβαίνει συνήθως σε ημέρες ή εβδομάδες λόγω αιμορραγίας, πρήξιμο, φλεγμονή και συσσώρευση υγρών μέσα και γύρω από το νωτιαίο μυελό.

Τι μπορείς να κάνεις

Μια μη τραυματική βλάβη του νωτιαίου μυελού μπορεί να προκληθεί από αρθρίτιδα, καρκίνο, φλεγμονή, λοιμώξεις ή εκφυλισμό δίσκου της σπονδυλικής στήλης.

Το κεντρικό νευρικό σύστημα περιλαμβάνει τον εγκέφαλο και το νωτιαίο μυελό. Ο νωτιαίος μυελός, κατασκευασμένος από μαλακό ιστό και περιβάλλεται από οστά (σπόνδυλοι), εκτείνεται προς τα κάτω από τη βάση του εγκεφάλου σας και αποτελείται από νευρικά κύτταρα και ομάδες νεύρων που ονομάζονται οδόντα, τα οποία μεταφέρονται σε διαφορετικά μέρη του σώματός σας.

Το κάτω άκρο του νωτιαίου μυελού σταματά λίγο πάνω από τη μέση σας στην περιοχή που ονομάζεται conus medullaris. Κάτω από αυτή την περιοχή υπάρχει μια ομάδα νευρικών ριζών που ονομάζεται cauda equina.

Οι οδούς στο νωτιαίο μυελό σας φέρνουν μηνύματα μεταξύ του εγκεφάλου και του υπόλοιπου σώματος. Οι οδούς κινητήρα μεταφέρουν σήματα από τον εγκέφαλο για να ελέγξουν την κίνηση των μυών. Οι αισθητήριες οδούς μεταφέρουν σήματα από μέρη του σώματος στον εγκέφαλο που σχετίζονται με τη θερμότητα, το κρύο, την πίεση, τον πόνο και τη θέση των άκρων σας.

Εάν η αιτία είναι τραυματική ή μη τραυματική, η βλάβη επηρεάζει τις νευρικές ίνες που διέρχονται από την τραυματισμένη περιοχή και μπορεί να βλάψει μέρος ή το σύνολο των αντίστοιχων μυών και νεύρων σας κάτω από το σημείο τραυματισμού.

Μια θωρακική ή οσφυϊκή κάκωση μπορεί να επηρεάσει τον έλεγχο του κορμού, των ποδιών, του εντέρου και της ουροδόχου κύστης και τη σεξουαλική λειτουργία. Επιπλέον, ένας τραυματισμός του τραχήλου (τραχήλου) επηρεάζει τις κινήσεις των όπλων σας και, ενδεχομένως, την ικανότητά σας να αναπνέετε.

Οι πιο κοινές αιτίες τραυματισμών του νωτιαίου μυελού στις Ηνωμένες Πολιτείες είναι

Αν και ο τραυματισμός του νωτιαίου μυελού είναι συνήθως αποτέλεσμα ατυχήματος και μπορεί να συμβεί σε οποιονδήποτε, ορισμένοι παράγοντες μπορεί να σας προδιαθέσουν σε υψηλότερο κίνδυνο βλάβης του νωτιαίου μυελού, συμπεριλαμβανομένων

Αρχικά, οι αλλαγές στον τρόπο με τον οποίο λειτουργεί το σώμα σας μπορεί να είναι συντριπτικές. Ωστόσο, η ομάδα αποκατάστασης σας θα σας βοηθήσει να αναπτύξετε τις στρατηγικές που χρειάζεστε για να αντιμετωπίσετε τις αλλαγές που προκλήθηκαν από τον τραυματισμό του νωτιαίου μυελού. Περιοχές που συχνά επηρεάζονται περιλαμβάνουν

Τι να περιμένετε από το γιατρό

Έλεγχος ουροδόχου κύστης. Η ουροδόχος κύστη θα συνεχίσει να αποθηκεύει ούρα από τα νεφρά σας. Ωστόσο, ο εγκέφαλός σας μπορεί να μην είναι σε θέση να ελέγξει την ουροδόχο κύστη σας, καθώς ο φορέας μηνυμάτων (ο νωτιαίος μυελός) έχει τραυματιστεί.

Ενέργειες έκτακτης ανάγκης

Οι αλλαγές στον έλεγχο της ουροδόχου κύστης αυξάνουν τον κίνδυνο εμφάνισης λοιμώξεων του ουροποιητικού συστήματος. Μπορούν επίσης να προκαλέσουν μολύνσεις νεφρών και πέτρες στα νεφρά ή στην κύστη.

Τα πρώιμα (οξεία) στάδια της θεραπείας

Συνεχής φροντίδα

Κατά τη διάρκεια της αποκατάστασης, θα μάθετε νέες τεχνικές που θα σας βοηθήσουν να αδειάσετε την ουροδόχο κύστη.

Αίσθηση του δέρματος. Κάτω από το νευρολογικό επίπεδο του τραυματισμού σας, ίσως έχετε χάσει μέρος ή όλες τις αισθήσεις του δέρματος. Ως εκ τούτου, το δέρμα σας δεν μπορεί να στείλει ένα μήνυμα στον εγκέφαλό σας όταν τραυματίζεται από ορισμένα πράγματα όπως παρατεταμένη πίεση, θερμότητα ή κρύο.

Αυτό μπορεί να σας κάνει πιο ευαίσθητο στις πληγές πίεσης, αλλά συχνά αλλάζοντας θέσεις – με τη βοήθεια, αν χρειαστεί – μπορεί να βοηθήσει στην πρόληψη αυτών των πληγών. Θα μάθετε σωστή φροντίδα του δέρματος κατά την αποκατάσταση, κάτι που μπορεί να σας βοηθήσει να αποφύγετε αυτά τα προβλήματα.

Έλεγχος κυκλοφορίας. Μια βλάβη του νωτιαίου μυελού μπορεί να προκαλέσει προβλήματα κυκλοφορικής λειτουργίας, που κυμαίνονται από τη χαμηλή αρτηριακή πίεση όταν ανεβαίνετε (ορθοστατική υπόταση) στο πρήξιμο των άκρων σας. Αυτές οι αλλαγές κυκλοφορίας μπορεί επίσης να αυξήσουν τον κίνδυνο ανάπτυξης θρόμβων αίματος, όπως θρόμβωση βαθιάς φλέβας ή πνευμονική εμβολή.

Ένα άλλο πρόβλημα με τον κυκλοφορικό έλεγχο είναι μια δυνητικά απειλητική για τη ζωή αύξηση της αρτηριακής πίεσης (αυτόνομη υπερρευστότητα). Η ομάδα αποκατάστασης σας θα σας διδάξει πώς να αντιμετωπίσετε αυτά τα προβλήματα αν σας επηρεάσουν.

Αναπνευστικό σύστημα. Ο τραυματισμός σας μπορεί να κάνει πιο δύσκολη την αναπνοή και το βήχα αν επηρεαστούν οι κοιλιακοί και θωρακικοί μύες. Αυτά περιλαμβάνουν το διάφραγμα και τους μυς στον θωρακικό τοίχο και την κοιλιά.

Το νευρολογικό σας επίπεδο τραυματισμού θα καθορίσει ποιο είδος αναπνευστικών προβλημάτων μπορεί να έχετε. Εάν έχετε τραυματισμό του τραχήλου της μήτρας και του θώρακα, μπορεί να έχετε αυξημένο κίνδυνο πνευμονίας ή άλλων πνευμονικών προβλημάτων. Τα φάρμακα και η θεραπεία μπορούν να αντιμετωπίσουν αυτά τα προβλήματα.

Fitness και ευεξία. Η απώλεια βάρους και η μυϊκή ατροφία είναι κοινές αμέσως μετά από τραυματισμό του νωτιαίου μυελού. Η περιορισμένη κινητικότητα μπορεί να οδηγήσει σε πιο καθιστική ζωή, θέτοντας σας σε κίνδυνο παχυσαρκίας, καρδιαγγειακών παθήσεων και διαβήτη.

Ένας διαιτολόγος μπορεί να σας βοηθήσει να φάτε μια θρεπτική διατροφή για να διατηρήσετε ένα κατάλληλο βάρος. Οι φυσικοί και επαγγελματίες θεραπευτές μπορούν να σας βοηθήσουν να αναπτύξετε ένα πρόγραμμα γυμναστικής και άσκησης.

Σεξουαλική υγεία. Η σεξουαλικότητα, η γονιμότητα και η σεξουαλική λειτουργία μπορεί να επηρεαστούν από τραυματισμό του νωτιαίου μυελού. Οι άνδρες μπορεί να παρατηρήσουν αλλαγές στη στύση και την εκσπερμάτιση · οι γυναίκες μπορεί να παρατηρήσουν αλλαγές στη λίπανση.

Οι γιατροί, οι ουρολόγοι και οι ειδικοί γονιμότητας που ειδικεύονται στον τραυματισμό της σπονδυλικής στήλης μπορούν να προσφέρουν επιλογές για σεξουαλική λειτουργία και γονιμότητα.

Κατάθλιψη. Αντιμετωπίζοντας όλες τις αλλαγές που προκαλεί ο τραυματισμός του νωτιαίου μυελού και ζώντας με πόνο προκαλεί την κατάθλιψη σε μερικούς ανθρώπους.

Θεραπεία και φάρμακα είναι διαθέσιμα για τη θεραπεία της κατάθλιψης που σχετίζεται με τη ζωή με κάκωση νωτιαίου μυελού.

Οι τραυματικές βλάβες του νωτιαίου μυελού είναι καταστάσεις έκτακτης ανάγκης και το άτομο που τραυματίζεται μπορεί να μην είναι σε θέση να συμμετάσχει στην φροντίδα του στην αρχή.

Ορισμένοι ειδικοί θα συμμετάσχουν στη σταθεροποίηση της κατάστασης, συμπεριλαμβανομένου ενός γιατρού που ειδικεύεται σε διαταραχές του νευρικού συστήματος (νευρολόγος) και έναν χειρούργο που ειδικεύεται σε τραυματισμούς του νωτιαίου μυελού και άλλα προβλήματα νευρικού συστήματος (νευροχειρουργός), μεταξύ άλλων.

Η ομάδα αποκατάστασης, η οποία θα περιλαμβάνει μια ποικιλία ειδικών, θα καθοδηγείται από έναν γιατρό που ειδικεύεται στον τραυματισμό της σπονδυλικής στήλης.

Αν έχετε πιθανό τραυματισμό του νωτιαίου μυελού ή συνοδεύετε κάποιον που έχει τραυματιστεί στο νωτιαίο μυελό και δεν μπορεί να σας παράσχει τις απαραίτητες πληροφορίες, εδώ είναι μερικά πράγματα που μπορείτε να κάνετε για να διευκολύνετε τη φροντίδα.

Για τραυματισμό του νωτιαίου μυελού, μερικές βασικές ερωτήσεις για να ζητήσετε από τον γιατρό περιλαμβάνουν

Μη διστάσετε να ρωτήσετε άλλες ερωτήσεις που έχετε.

Ο γιατρός σας πιθανόν να υποβάλει ερωτήσεις, μεταξύ άλλων

Στο δωμάτιο έκτακτης ανάγκης, ένας γιατρός μπορεί να είναι σε θέση να αποκλείσει τραυματισμό του νωτιαίου μυελού με προσεκτική επιθεώρηση, δοκιμή για αισθητηριακή λειτουργία και κίνηση και να θέσει κάποιες ερωτήσεις σχετικά με το ατύχημα.

Αλλά εάν ο τραυματισμένος παραπονιέται για πόνο στον αυχένα, δεν είναι άγρυπνος ή έχει εμφανή σημάδια αδυναμίας ή νευρολογικής βλάβης, μπορεί να χρειαστούν διαγνωστικές εξετάσεις έκτακτης ανάγκης.

Αυτές οι δοκιμές μπορεί να περιλαμβάνουν

Λίγες ημέρες μετά τον τραυματισμό, όταν κάποιο από τα οίδημα μπορεί να έχει υποχωρήσει, ο γιατρός σας θα πραγματοποιήσει μια νευρολογική εξέταση για να καθορίσει το επίπεδο και την πληρότητα του τραυματισμού σας. Αυτό περιλαμβάνει τη δοκιμή της μυϊκής σας δύναμης και της ικανότητάς σας να αισθάνεστε την ελαφριά επαφή και το τσίμπημα.

Δυστυχώς, δεν υπάρχει τρόπος να αντιστραφεί η βλάβη στο νωτιαίο μυελό. Αλλά οι ερευνητές εργάζονται συνεχώς σε νέες θεραπείες, συμπεριλαμβανομένων των προθέσεων και των φαρμάκων που μπορούν να προωθήσουν την αναγέννηση των νευρικών κυττάρων ή να βελτιώσουν τη λειτουργία των νεύρων που παραμένουν μετά από τραυματισμό του νωτιαίου μυελού.

Εν τω μεταξύ, η θεραπεία τραυματισμού του νωτιαίου μυελού επικεντρώνεται στην πρόληψη περαιτέρω τραυματισμού και στην ενδυνάμωση των ατόμων με τραυματισμό του νωτιαίου μυελού για να επιστρέψουν σε μια ενεργή και παραγωγική ζωή.

Η επείγουσα ιατρική φροντίδα είναι κρίσιμη για την ελαχιστοποίηση των επιπτώσεων οποιουδήποτε τραύματος της κεφαλής ή του τραχήλου. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο η θεραπεία για τραυματισμό του νωτιαίου μυελού συχνά αρχίζει στη θέση του ατυχήματος.

Το προσωπικό έκτακτης ανάγκης τυπικά ακινητοποιεί τη σπονδυλική στήλη όσο πιο ήπια και γρήγορα γίνεται, χρησιμοποιώντας ένα άκαμπτο κολάρο λαιμού και ένα άκαμπτο φορείο, το οποίο θα χρησιμοποιήσει για να σας μεταφέρει στο νοσοκομείο.

Στην αίθουσα έκτακτης ανάγκης, οι γιατροί επικεντρώνονται

Μπορεί να είστε ηρεμισμένοι έτσι ώστε να μην κινηθείτε και να υποφέρετε περισσότερες ζημιές ενώ υποβάλλονται σε διαγνωστικές εξετάσεις για τραυματισμό της σπονδυλικής στήλης.

Αν έχετε κάκωση νωτιαίου μυελού, συνήθως θα εισέλθετε στη μονάδα εντατικής θεραπείας για θεραπεία. Μπορεί ακόμη να μεταφερθείτε σε ένα περιφερειακό κέντρο τραυματισμού της σπονδυλικής στήλης που έχει μια ομάδα νευροχειρουργών, ορθοπεδικών χειρούργων, ειδικευμένων ιατρών νωτιαίου μυελού, ψυχολόγων, νοσοκόμων, θεραπευτών και κοινωνικών λειτουργών με εμπειρία στη βλάβη του νωτιαίου μυελού.

Φάρμακα. Η ενδοφλέβια (IV) μεθυλπρεδνιζολόνη (A-Methapred, Solu-Medrol) είναι μια επιλογή θεραπείας για οξεία βλάβη του νωτιαίου μυελού. Εάν η μεθυλπρεδνιζολόνη χορηγείται μέσα σε οκτώ ώρες από τον τραυματισμό, κάποιοι άνθρωποι εμφανίζουν ήπια βελτίωση.

Φαίνεται ότι δουλεύει με τη μείωση της βλάβης στα νευρικά κύτταρα και τη μείωση της φλεγμονής κοντά στο σημείο της βλάβης. Ωστόσο, δεν είναι μια θεραπεία για τραυματισμό του νωτιαίου μυελού.

Όταν ο αρχικός τραυματισμός ή η ασθένεια σταθεροποιηθεί, οι γιατροί στρέφουν την προσοχή τους στην πρόληψη δευτερογενών προβλημάτων που μπορεί να προκύψουν, όπως η αποκατάσταση, οι μυϊκές συστολές, τα έλκη πίεσης, τα προβλήματα του εντέρου και της ουροδόχου κύστης, οι αναπνευστικές λοιμώξεις και οι θρόμβοι αίματος.

Η διάρκεια της νοσηλείας σας εξαρτάται από την κατάστασή σας και τα ιατρικά θέματα που αντιμετωπίζετε. Μόλις είστε αρκετά καλά για να συμμετάσχετε σε θεραπείες και θεραπεία, μπορείτε να μεταφέρετε σε μια εγκατάσταση αποκατάστασης.

Τα μέλη της ομάδας αποκατάστασης θα αρχίσουν να εργάζονται μαζί σας ενώ βρίσκεστε στα αρχικά στάδια της ανάρρωσης. Η ομάδα σας μπορεί να περιλαμβάνει έναν φυσιοθεραπευτή, έναν επαγγελματία θεραπευτή, έναν νοσηλευτή αποκατάστασης, έναν ψυχολόγο αποκατάστασης, έναν κοινωνικό λειτουργό, έναν διαιτολόγο, έναν ψυχολόγο και έναν γιατρό που ειδικεύεται στη φυσική ιατρική ή στους τραυματισμούς του νωτιαίου μυελού.

Κατά τη διάρκεια των αρχικών σταδίων της αποκατάστασης, οι θεραπευτές συνήθως υπογραμμίζουν τη διατήρηση και την ενίσχυση της υπάρχουσας μυϊκής λειτουργίας, την εκ νέου ανάπτυξη των κινητικών δεξιοτήτων και τις προσαρμοστικές τεχνικές μάθησης για την πραγματοποίηση των καθημερινών εργασιών.

Θα ενημερωθείτε για τις επιπτώσεις ενός τραυματισμού στο νωτιαίο μυελό και πώς να αποφύγετε τις επιπλοκές και θα σας δοθούν συμβουλές για την αναδημιουργία της ζωής σας και την αύξηση της ποιότητας ζωής σας.

Θα διδαχθούν πολλές νέες δεξιότητες και θα χρησιμοποιήσετε εξοπλισμό και τεχνολογία που θα σας βοηθήσουν να ζήσετε μόνοι σας όσο το δυνατόν περισσότερο. Θα ενθαρρυνθείτε να συνεχίσετε τα αγαπημένα σας χόμπι, να συμμετάσχετε σε κοινωνικές και γυμναστικές δραστηριότητες και να επιστρέψετε στο σχολείο ή στο χώρο εργασίας.

Τα φάρμακα μπορούν να χρησιμοποιηθούν για τη διαχείριση ορισμένων από τις επιπτώσεις της βλάβης του νωτιαίου μυελού. Αυτές περιλαμβάνουν φάρμακα για τον έλεγχο του πόνου και της μυϊκής σπαστικότητας, καθώς και φάρμακα που μπορούν να βελτιώσουν τον έλεγχο της ουροδόχου κύστης, τον έλεγχο των εντέρων και τη σεξουαλική λειτουργία.

Οι αναγεννητικές ιατρικές συσκευές μπορούν να βοηθήσουν τα άτομα με τραυματισμό του νωτιαίου μυελού να γίνουν πιο ανεξάρτητα και πιο κινητά. Ορισμένες συσκευές ενδέχεται επίσης να επαναφέρουν λειτουργία. Αυτά περιλαμβάνουν

Ο γιατρός σας μπορεί να μην μπορεί να σας δώσει αμέσως πρόγνωση. Η αποκατάσταση, αν συμβεί, αρχίζει συνήθως μια εβδομάδα έως έξι μήνες μετά από έναν τραυματισμό. Ωστόσο, μερικοί άνθρωποι αντιμετωπίζουν μικρές βελτιώσεις έως και ένα έτος ή περισσότερο.

Ένα ατύχημα που οδηγεί σε παράλυση είναι ένα γεγονός που αλλάζει τη ζωή. Ξαφνικά μια αναπηρία μπορεί να είναι τρομακτική και σύγχυση, και η προσαρμογή δεν είναι εύκολη υπόθεση. Μπορεί να αναρωτιέστε πώς ο τραυματισμός του νωτιαίου μυελού σας θα επηρεάσει τις καθημερινές σας δραστηριότητες, τη δουλειά, τις σχέσεις και τη μακροπρόθεσμη ευτυχία.

Η ανάκαμψη από ένα τέτοιο γεγονός απαιτεί χρόνο, αλλά πολλοί άνθρωποι που παραλύουν την πρόοδο για να οδηγήσουν παραγωγικές και εκπληκτικές ζωές. Είναι σημαντικό να παραμείνετε κίνητρα και να λάβετε την υποστήριξη που χρειάζεστε.

Αν είστε πρόσφατα τραυματίες, εσείς και η οικογένειά σας πιθανόν να εμφανιστεί μια περίοδος πένθους και θλίψης. Αν και η διαδικασία θλίψης είναι διαφορετική για όλους, είναι κοινό να βιώνεις άρνηση ή δυσπιστία, ακολουθούμενη από θλίψη, θυμό, διαπραγμάτευση και, τέλος, αποδοχή.

Η διαδικασία θλίψης είναι ένα κοινό, υγιές μέρος της ανάκαμψής σας. Είναι φυσικό – και σημαντικό – να θρηνήσει την απώλεια του τρόπου που ήσασταν. Αλλά είναι επίσης απαραίτητο να θέσετε νέους στόχους και να βρείτε έναν τρόπο να προχωρήσετε με τη ζωή σας.

Ίσως να έχετε ανησυχίες για το πώς ο τραυματισμός σας θα επηρεάσει τον τρόπο ζωής σας, την οικονομική σας κατάσταση και τις σχέσεις σας. Η θλίψη και το συναισθηματικό άγχος είναι φυσιολογικά και κοινά.

Ωστόσο, εάν η θλίψη και η θλίψη σας επηρεάζουν τη φροντίδα σας, προκαλώντας σας να απομονώσετε τον εαυτό σας από άλλους ή να σας παρακινήσει να καταχραστεί το οινόπνευμα ή άλλα φάρμακα, ίσως θελήσετε να συζητήσετε με έναν κοινωνικό λειτουργό, ψυχολόγο ή ψυχίατρο. Ή μπορεί να βρείτε χρήσιμη ομάδα υποστήριξης ατόμων με τραυματισμούς στη σπονδυλική στήλη.

Η συζήτηση με άλλους που καταλαβαίνουν τι περνάτε μπορεί να είναι ενθαρρυντική και τα μέλη της ομάδας μπορεί να έχουν καλές συμβουλές για την προσαρμογή των περιοχών του σπιτιού ή του χώρου εργασίας σας για να ανταποκριθούν καλύτερα στις τρέχουσες ανάγκες σας. Ρωτήστε τον ιατρό σας ή τον ειδικό για την αποκατάσταση εάν υπάρχουν ομάδες υποστήριξης στην περιοχή σας.

Ένας από τους καλύτερους τρόπους για να ανακτήσετε τον έλεγχο της ζωής σας είναι να εκπαιδεύσετε τον εαυτό σας για τον τραυματισμό σας και τις επιλογές σας για την ανάκτηση μιας ανεξάρτητης ζωής. Υπάρχει σήμερα μια σειρά μηχανών οδήγησης και τροποποιήσεων οχημάτων.

Το ίδιο ισχύει και για τα προϊόντα μετατροπής στο σπίτι. Οι ράμπες, οι ευρύτερες πόρτες, οι ειδικοί νεροχύτες, οι ράβδοι πιασίματος και τα κουμπιά για εύκολη περιστροφή σας επιτρέπουν να ζείτε πιο αυτόνομα.

Επειδή το κόστος ενός τραυματισμού του νωτιαίου μυελού μπορεί να είναι συντριπτικό, ίσως θελήσετε να μάθετε εάν δικαιούστε οικονομική βοήθεια ή υπηρεσίες υποστήριξης από την πολιτεία ή την ομοσπονδιακή κυβέρνηση ή από φιλανθρωπικές οργανώσεις. Η ομάδα αποκατάστασης σας μπορεί να σας βοηθήσει να εντοπίσετε πόρους στην περιοχή σας.

Οι φίλοι και η οικογένειά σας μπορεί να ανταποκριθούν στην αναπηρία σας με διάφορους τρόπους. Κάποιοι μπορεί να είναι ανήσυχοι και αβέβαιοι εάν λένε ή κάνουν το σωστό.

Η εκπαίδευση σχετικά με τον τραυματισμό του νωτιαίου μυελού και την πρόθεσή σας να εκπαιδεύσετε τους άλλους είναι χρήσιμη. Τα παιδιά είναι φυσικά περίεργα και μερικές φορές προσαρμόζονται μάλλον γρήγορα, εάν απαντηθούν με σαφή και απλό τρόπο στις ερωτήσεις τους. Οι ενήλικες μπορούν επίσης να ωφεληθούν από την εκμάθηση των γεγονότων.

Εξηγήστε τα αποτελέσματα του τραυματισμού σας και τι μπορούν να κάνουν οι οικογένειες και οι φίλοι σας για να βοηθήσουν. Ταυτόχρονα, μην διστάσετε να πείτε στους φίλους και τους αγαπημένους σας όταν βοηθούν πάρα πολύ. Παρόλο που μπορεί αρχικά να είναι άβολα, η συζήτηση για τον τραυματισμό σας συχνά ενισχύει τις σχέσεις σας με την οικογένεια και τους φίλους σας.

Αναμόρφωση

Ο τραυματισμός του νωτιαίου μυελού μπορεί να επηρεάσει την απάντηση του σώματός σας σε σεξουαλικά ερεθίσματα Ωστόσο, είστε σεξουαλική ύπαρξη με σεξουαλικές επιθυμίες. Μια εκπληκτική συναισθηματική και σωματική σχέση είναι δυνατή, αλλά απαιτεί επικοινωνία, πειραματισμό και υπομονή.

Φάρμακα

Ένας επαγγελματίας σύμβουλος μπορεί να σας βοηθήσει και το σύντροφό σας να επικοινωνήσει τις ανάγκες και τα συναισθήματά σας. Ο γιατρός σας μπορεί να σας παρέχει τις ιατρικές πληροφορίες που χρειάζεστε σχετικά με τη σεξουαλική υγεία. Μπορείτε να έχετε ένα ικανοποιητικό μέλλον γεμάτο με οικειότητα και σεξουαλική ευχαρίστηση.

Νέες τεχνολογίες

Από τη φύση σας, ένας τραυματισμός του νωτιαίου μυελού έχει ξαφνική επίδραση στη ζωή σας και στη ζωή όσων βρίσκονται πιο κοντά σε σας. Όταν ακούτε για πρώτη φορά τη διάγνωσή σας, μπορείτε να αρχίσετε να δημιουργείτε μια διανοητική λίστα με όλα τα πράγματα που δεν μπορείτε να κάνετε πια. Ωστόσο, καθώς μαθαίνετε περισσότερα για τον τραυματισμό σας και τις επιλογές θεραπείας σας, μπορεί να εκπλαγείτε από το μόνο που μπορείτε να κάνετε.

Χάρη στις νέες τεχνολογίες, τις θεραπείες και τις συσκευές, τα άτομα με κακώσεις νωτιαίου μυελού παίζουν μπάσκετ και συμμετέχουν σε στίβους. Χρωματίζουν και φωτογραφίζουν. Παντρεύονται, έχουν και μεγαλώνουν παιδιά και έχουν ανταμείβοντας θέσεις εργασίας.

Σήμερα, η πρόοδος στην έρευνα των βλαστοκυττάρων και η αναγέννηση των νευρικών κυττάρων δίνουν ελπίδα για μεγαλύτερη ανάκαμψη για άτομα με τραυματισμούς του νωτιαίου μυελού. Ταυτόχρονα, εξετάζονται νέα φάρμακα για άτομα με μακροχρόνιες βλάβες στο νωτιαίο μυελό.

Κανείς δεν ξέρει πότε θα είναι διαθέσιμες νέες θεραπείες, αλλά μπορείτε να συνεχίσετε να αισθάνεστε αισιόδοξοι για το μέλλον της έρευνας του νωτιαίου μυελού ενώ θα ζήσετε τη ζωή σας στο έπακρο σήμερα.

Ακολουθώντας αυτές τις συμβουλές μπορεί να μειωθεί ο κίνδυνος τραυματισμού του νωτιαίου μυελού

Οδήγα προσεκτικά. Οι συντριβές αυτοκινήτων είναι μία από τις πιο κοινές αιτίες τραυματισμών του νωτιαίου μυελού. Να φοράτε ζώνη ασφαλείας κάθε φορά που οδηγείτε ή οδηγείτε σε ένα αυτοκίνητο.

Προβλέψεις και ανάκαμψη

Θλίψη

Λήψη του ελέγχου

Μιλώντας για την αναπηρία σας

Αντιμετώπιση της οικειότητας, της σεξουαλικότητας και της σεξουαλικής δραστηριότητας

Κοιτάω μπροστά

Βεβαιωθείτε ότι τα παιδιά σας φορούν ζώνη ασφαλείας ή χρησιμοποιούν παιδικό κάθισμα ασφαλείας για παιδιά ηλικίας και βάρους. Για να τα προστατέψετε από τραυματισμούς με αεροθαλάμους, τα παιδιά κάτω των 12 ετών θα πρέπει πάντα να οδηγούν στο πίσω κάθισμα.

επισκεφθείτε το γιατρό σας