std έρευνα πρόληψης: μια διεθνής προσπάθεια

Η περιτομή των ανδρών βοηθά στη μείωση των επιπέδων μόλυνσης από STD

Χρήση του ιστού για τη βελτίωση της πρόληψης των χλαμυδιών

Ορισμένες κοινές σεξουαλικά μεταδιδόμενες ασθένειες (ΣΜΝ) είναι θεραπευτικές, ενώ άλλες είναι ανίατες αλλά θεραπευτικές. Όλα, ωστόσο, μπορούν να προληφθούν. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο μια ομάδα ερευνητών που διασπείρεται σε πολλά ιδρύματα και ηπείρους εργάζεται για την καλύτερη κατανόηση του τρόπου με τον οποίο αποκτάται και διαδίδεται ο ιός HIV και άλλες ΣΜΝ. Τα εντυπωσιακά αποτελέσματα τους έχουν προσελκύσει την προσοχή των διεθνών οργανισμών υγείας και θα μπορούσαν ενδεχομένως να επηρεάσουν την πολιτική δημόσιας υγείας.

Από τα τέλη της δεκαετίας του 1990, μια ομάδα ερευνητών από το Εργαστήριο Ανοσοτροποποίησης (LIR), η Σχολή Δημόσιας Υγείας του Johns Hopkins Bloomberg και το Πρόγραμμα Επιστημών Υγείας Rakai στην Ουγκάντα ​​έχουν αναζητήσει καλύτερους τρόπους για τη διάγνωση και την πρόληψη του HIV, των χλαμυδίων, του έρπητα των γεννητικών οργάνων , σύφιλη, ιό ανθρώπινου θηλώματος (HPV) και γονόρροια. Ένα μεγάλο μέρος της έρευνας της ομάδας πραγματοποιήθηκε στην περιοχή Rakai της Ουγκάντα, όπου μια μελέτη για μια ομάδα 12.000 ατόμων οδήγησε σε ανακαλύψεις στη διάγνωση και πρόληψη της STD. Το πρόγραμμα διευθύνεται από τον Thomas Quinn, M.D., M.Sc., διευθυντή του Κέντρου Παγκόσμιας Υγείας Johns Hopkins και επικεφαλής του Διεθνούς Τμήματος HIV / STD του LIR.

Το 2005, μια μελέτη Rakai υπό την εποπτεία των Ronald Gray, MBBS, M.Sc., και Maria Wawer, MD, MHS, και των Johns Hopkins και David Serwadda, MBCh.B., M.Med., MPH, Makerere Πανεπιστημιακό Κολλέγιο Επιστημών Υγείας, αποκάλυψε ένα καταπληκτικό αποτέλεσμα: Μετά από χειρουργική περιτομή, οι ετεροφυλόφιλοι άνδρες στην ομάδα Rakai έδειξαν μείωση κατά 60% του ποσοστού μόλυνσης από τον ιό HIV σε σύγκριση με τους συμμετέχοντες σε ετεροφυλόφιλους άνδρες που δεν περιτομήθηκαν.

Τα αποτελέσματα ήταν τόσο οριστικά που η ομάδα του Dr. Quinn σταμάτησε τη μελέτη και προσέφερε περιτομή στην ομάδα ελέγχου. Αυτή η εκπληκτική απόδειξη περί περιτομής ως αποτελεσματική μέθοδος πρόληψης του HIV ονομάστηκε κορυφαία ιατρική ανακάλυψη του 2007 από το περιοδικό Time. Την ίδια χρονιά, η Παγκόσμια Οργάνωση Υγείας και το Κοινό Πρόγραμμα των Ηνωμένων Εθνών για το HIV / AIDS επικύρωσαν την περιτομή των ανδρών ως αποτελεσματικό μέσο μείωσης της εξάπλωσης του HIV.

Η επιτυχία της μελέτης έθεσε μια άλλη ερώτηση: Θα ήταν η περιτομή δευτερεύουσα; Οι ερευνητές αποφάσισαν να δοκιμάσουν την επιτυχία τους έναντι άλλων κοινών STD και τα αποτελέσματα ήταν εξίσου ελπιδοφόρα: Οι άνδρες που περιτομήθηκαν στην αρχή της μελέτης είχαν 50% μείωση στα ποσοστά της νόσου των γεννητικών οργάνων που οφείλονταν κυρίως στον έρπη των γεννητικών οργάνων και σε 30-35 – μείωση της συχνότητας εμφάνισης του HPV, συμπεριλαμβανομένων των τύπων του HPV που προκαλούν καρκίνο. Τα οφέλη επεκτείνονται επίσης στις συζύγους των περιτονωμένων ανδρών: μείωση κατά 50 τοις εκατό των επιπέδων της νόσου των γεννητικών ελκών, καθώς και δραματική μείωση άλλων STD, όπως η τριχομονάση και η βακτηριακή κολπίτιδα.

Το εργαστήριο του Dr. Quinn εργάζεται επίσης για να διευκολύνει ευκολότερα τη διάγνωση των χλαμυδιών και, ως εκ τούτου, ευκολότερο να αποφευχθεί στους μη μολυσμένους ανθρώπους. Η τυπική μέθοδος διάγνωσης των χλαμυδίων μεταξύ των γυναικών είναι μια πυελική εξέταση στο ιατρείο. Ωστόσο, οι ερευνητές στο εργαστήριο του Dr. Quinn, σε συνεργασία με τον Charlotte Gaydos, Dr.PH, καθηγητή μολυσματικών ασθενειών του Johns Hopkins, συνέβαλαν στην ανάπτυξη μιας μεθόδου διαλογής με χλαμύδια χρησιμοποιώντας είτε ούρα είτε αυτο-χορηγημένο κολπικό ή πέον, βολικό και ιδιωτικό.

Οι ερευνητές εξετάζουν το ενδεχόμενο να χρησιμοποιήσουν την ιστοσελίδα για να διανείμουν πρόσφατα αναπτυγμένες εξετάσεις για άλλες ΣΜΝ, συμπεριλαμβανομένων εκείνων που θα μπορούσαν να εκτελεστούν στο σπίτι. Ο Δρ Quinn και η ομάδα του ήταν από τους πρώτους που κατέδειξαν ότι ένας τέτοιος μη επεμβατικός έλεγχος για STDs θα μπορούσε να επεκτείνει τις προσπάθειες δημόσιας υγείας για τον έλεγχο των STD πέρα ​​από το νοσοκομείο ή το γραφείο του γιατρού.